*Nettavisen* Økonomi.

Investorer tester greske verdier

Den første børsdagen i Aten på fem uker endte med et fall på 16,2 prosent. Tapet kan være en forsmak på hva Hellas har i vente, frykter eksperter.

03.08.15 17:34

– Et eller annet sted finnes det en bunn, sier sjeføkonom Kari Due-Andresen til NTB. Men hvor den er, er ikke godt å si, påpeker hun.

Mandagens børsfall var ventet, etter at børsen har holdt stengt siden 26. juni. Aksjer i de greske bankene falt med 30 prosent, noe som førte til at aksjebørsens daglige volatilitetsgrense ble nådd – med selgere som ønsker å selge, men ingen kjøpere.

– Det var ventet en korreksjon ved åpning som følge av alt som har skjedd. Investorene revurderer nå hvor mye greske verdier er verdt, sier Due-Andresen.

– Naturligvis forventet vi press, markedene vil ikke unngå å reagere på en så omfattende handelsstopp, kommenterer Konstantine Botopoulos, sjef for kommisjonen for kapitalmarkedene, til Skai radio.

Bankene rammet

En oversikt fra DNB Markets viser at de greske bankenes børsverdi ligger på omtrent 0,7 prosent av verdiene før finanskrisen, noe sjeføkonom Øystein Dørum mener er ekstremt.

– Børsen er blitt en skygge av seg selv, og greske banker har i praksis ikke vært verdt noen ting, sier han til DN.no.

Særlig banksektoren ble rammet av børsfallet, og National Bank of Greece, landets største kommersielle bank, falt hele 30 prosent etter handelsstart.

Børsene i resten av Europa lot seg derimot ikke merke stort av det kraftige fallet i Aten.

– Investorene var først og fremst redde for at Hellas skulle gå ut av eurosamarbeidet. Nå som man får en ny avtale på plass, er man ikke så interessert i hva som skjer i Hellas, sier Due-Andresen.

Normalisering

Mandagens åpning anses for å være et nytt skritt i retning normalisering av den greske økonomien, etter at Hellas startet forhandlinger med EU og Det internasjonale pengefondet (IMF) om et nytt låneprogram på inntil 86 milliarder euro. Forhandlingene skal gjenopptas tirsdag, ifølge nyhetstjenesten Bloomberg.

I tida framover vil børsen fungere som en slags temperaturmåler for gresk økonomi.

– Den viser jo hvilken tillit greske investorer har til de økonomiske mulighetene framover, sier Due-Andresen.

Hvilken økonomisk framtid grekerne har i vente, avhenger imidlertid helt av Hellas' evne til å oppfylle kravene i den nye avtalen.

– Det har jeg mine tvil om at de klarer, sier Handelsbank-økonomen.

– Urealistisk

Hun mener at avtalen ikke er bærekraftig og bygger på urealistiske forutsetninger.

– Frykten er at den nye avtalen er såpass streng at den økonomiske veksten uteblir. Det skal gjøres store kutt i en økonomi der det ikke er mer å kutte, fastslår hun.

Dermed kan Hellas raskt komme til en ny korsvei der det blir klart at avtalen ikke er bærekraftig.

Men foreløpig går grekerne med små skritt i retning av å normalisere økonomien. Børsen fungerer nå som normalt for utenlandske investorer.

Samtidig er det fortsatt restriksjoner på hvor mye penger grekerne kan ta ut av greske banker og føre ut av landet. Om lag 40 milliarder euro, som tilsvarer 359 milliarder kroner, er tatt ut av greske banker siden desember, ifølge landets bankforening.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag