NA24.no

Foto: PAUL J. RICHARDS (AFP)

Investorlegende satser grønt

George Soros investerer milliardbeløp i grønn teknologi og oppretter lobbyorganisasjon.

Den verdenskjente ungarskfødte mangemilliardæren George Soros sier han vil investere én milliard dollar, eller 5,64 milliarder kroner, i ren energiteknologi. Det melder Bloomberg News.

NA24 - din næringslivsavis

- Jeg vil sette ganske strenge kriterier til investeringene, forteller mesterspekulanten i en e-post til nyhetsbyrået.

- De burde være lønnsomme, men burde også faktisk gi et bidrag til å løse klimaproblemet, fortsetter han.

- Politisk problem
Investorlegenden, som for alvor kjent da han i september 1992 tok innersvingen på The Bank of England og tjente seks milliarder kroner på et av tidenes største valutakupp, vil i tillegg opprette en lobbyorganisasjon som skal rådgi politikere om miljøspørsmål. Dette gjør han for å imøtekomme det han kaller klimaforandringenes «politiske problem».

- Problemet med global oppvarming er nå primært blitt et politisk problem, sier Soros.

- Vitenskapen kan ikke lenger diskuteres, men hvordan når vi de målene som vi alle vet er nødvendige? Det er det politiske problemet, forklarer han.

Henter inn jusekspert
Soros har valgt Stanford-professor Thomas Heller, som er ekspert på energi- og miljølovgivning, til å lede lobbyinitiativet.

- Det vil være dels en rådgivningstjeneste, dels en politikkutvikler og dels en vakthund, forteller Heller.

Den nystartede gruppen skal ta for seg USA og Europa, så vel som Kina, India og Brasil.

Filantropen Soros
Soros har bygget formuen sin i USA siden han emigrerte fra Storbritannia i 1956. Han har også bygget et filantrop-nettverk i mer enn 50 land med fokus på områder som utdanning, helse, menneskerettigheter og økonomiske reformer. For eksempel han i august i år ga han 35 millioner dollar til skolemateriell til fattige barn og 50 millioner dollar til fattigdomsbekjempelse i metropolen New York.

Før finanskrisen begynte hadde spekulanten i 70-årene egentlig pensjonert seg, men kastet seg over forretningene igjen i sommeren 2007, da markedsuroen begynte å sette inn.

Ifølge Forbes hadde Soros i 2008 en formue på 9,0 milliarder dollar, over 50 milliarder kroner. Det er 0,5 milliarder dollar mer enn året før, men betydde likevel at han falt fra en 80. plass til en 97. plass på listen over verdens rikeste mennesker.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere