NA24.no

iPhone lages av 14-åringer

Foto: Daniel Law/Scanpix
Sist oppdatert:
Apple-leverandør tatt med buksene nede.

Foxconn er verdens største kontraktprodusent av teknologiutstyr.

Selskapets fabrikker i Kina produserer på oppdrag for giganter som Apple, Dell, Sony og Hewlett-Packard. Praktisk talt alle iPhones og iPads er produsert av Foxconn i Kina.

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK

Selskapet, som eies av Hoi Hai Precision Industry på Taiwan, har fått et frynsete rykte etter en serie medieoppslag som avdekket graverende arbeidsforhold ved selskapets fabrikker.

Selvmord
I 2010 ble flere selvmord blant de ansatte omtalt, såvel som omfattende bruk av overtidsarbeid.

Nå har Foxconn innrømmet å ha brukt ansatte ned i 14-årsalderen på sine fabrikker, melder Reuters ifølge Yahoo Finance.

Dette er i strid med kinesisk lovgivning, som sier at man ikke kan ansette folk under 16.

Beklagelse
- Våre undersøkelser viser at (..) det er snakk om, i alderen 14 til 16 år, hadde arbeidet ved denne fabrikken i omkring tre uker, sier en talsmann for selskapet.

- Dette er ikke bare brudd på kinesisk arbeidslovgivning, men også på våre interne rutiner i Foxconn, og vi har satt i verk umiddelbare tiltak for å returnere de det er snakk om til deres respektive utdannelsesinstitusjoner.

Det det dreier seg om er skoleelever i praksis hos Foxconn. Fagforeningsaktivister mener Foxconn og andre store bedrifter i Kina misbruker studenter som arbeidskraft.

Store anlegg
Det er vanlig at arbeiderne bor på fabrikkanlegget på Foxconns enorme anlegg. De ligger ofte langt ute på landet, og det er satt opp store boligblokker på fabrikkanlegget. Inne på området er det også butikker, fastfood, kinoer og annet arbeiderne kan benytte seg av.

Barnearbeidet ble oppdaget ved fabrikken i Yantai i den nordøstre Shandong-provinsen. Foxconn hevder de ikke har barnearbeidere ved sine øvrige fabrikker.

Tatt med buksene nede
For en stund siden ble det klart at en kinesisk journalist i avisen Shanghai Evening Post lurte seg inn på Foxconn som en vanlig arbeider.

Journalisten skildrer de utmattende og krevende arbeids- og boforholdene på fabrikken. Arbeiderne som bor på fabrikken blir ifølge rapporten plaget av stank, store mengde søppel og kakerlakker.

Et skilt med «Topphemmelig» skal henge over inngangen til arbeidsområdet journalisten ble henvist til. Metalldetektorer ved alle utgangene skal hindre arbeidere i å ta med seg noe ut av fabrikkområdet – noe som eventuelt ville ført til umiddelbar oppsigelse.

Les mer: Lurte seg inn på iPhone-fabrikk

Oljefondets største suksess
Gjennom oljefondet er Norge en av verdens største aksjonærer i Apple.

Ved inngangen av året eide fondet 0,71 prosent av selskapet, som da hadde en verdi på vel 16 milliarder kroner.

Denne investeringen er sågar også trukket frem av fondet som den mest lukrative av alle dets investeringer i fjor.

Etisk råd
For å overvåke hvilke selskaper Norge ikke bør være involvert i, ble Etikkrådet oppnevnt høsten 2004.

Dette rådet skal vurdere om investeringer i enkelte selskaper er i strid med fondets etiske retningslinjer. Finansdepartementet fatter beslutning om å utelukke selskaper fra fondets investeringsunivers basert på rådets tilrådning.

Fra tidligere er flere titalls selskaper utelukket fra fondet av etiske hensyn. Selskapene er blant annet utelukket på grunn av produksjon av klasevåpen, alvorlig miljøskade, tobakksproduksjon og grove krenkelser av menneskerettigheter.

LES OGSÅ:- Fungerer iPhone5 på nytt bredbånd?

Et selskap som er luket ut er den amerikanske butikkgiganten Wal-Mart, som var tidlig ute med å bruke underleverandører i fattige land, som Kina. Wal-Mart ble blant annet skrotet på grunn av arbeidsforholdene for ansatte hos underleverandører, som Foxconn.

- Det dreier seg om systematisk forskjellsbehandling av kvinner og menn og manglende rett til fagorganisering. Hos leverandørene er det barnearbeid og pålagt overtid uten betaling, og også mer dramatiske virkemidler som urimelig avstraffing og innelåsing av arbeidere. Det er brudd på menneskerettigheter, fagrettigheter og FNs barnearbeidskonvensjon, sa daværende finansminister Kristin Halvorsen den gang.

Nettavisen NA24 spurte nylig Etikkrådet om de vurderte å kaste ut Apple, som en følge av arbeidsforholdene hos underleverandører som Foxconn. Det ville de av prinsipp ikke svare på.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere