*Nettavisen* Økonomi.

iPhone-trøbbel skader ikke

Foto: Paul Sakuma (AP Photo/SCANPIX)

Selv om det var ventet at iPhone-bråk og rentehopp skulle senke Wall Street starter aksjene med oppgang.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Tidligere i dag ble det kjent at it-giganten Cisco saksøker Apple for iPhone-navnet. I tillegg kom det et overaskende rentehopp i Storbritannia. Men investorene velger i stedet å fokusere på resultatsesongen som startet veldig bra med aluminiumsgiganten Alcoa.

NA24 - din næringslivsavis

De toneangivende
Industriindeksen Dow Jones klatrer med 0,43 prosent, mens den bredere S&P 500-indeksen hopper opp med 0,5 prosent. Teknologiaksjene på Nasdaq stiger med 0,57 prosent.

Telefonkrøll
De to selskapene har i hele fem år hatt samtaler om navnerettighetene til iPhone, uten å bli enige. Tross dette valgte altså Apple å lansere den nye iPhonen denne uken. Dette valget overrasket merkevarejurister som mener at det er sjeldent at et selskap introduserer et produkt de ikke har navnerettighetene til.

Cisco har hatt navnerettighetene til iPhone i seks år. Selskapet fikk rettighetene som en del av oppkjøpet av InfoGear Technology Corp. i 2000, og selskapet selger nettbaserte trådløse telefoner under navnet iPhone.

Flere andre selskaper har også forsøkt å få navnerettighetene til iPhone

Uventet rentehopp
Svært overraskende valgte den britiske nasjonalbanken å heve renten med 0,25 prosentpoeng. Dermed er den toneangivende renten nå på 5,25 prosentpoeng.

Ifølge nyhetsbyrået Bloomberg trodde samtlige 52 spurte analytikere at sentralbanken villle la renten stå uforandret. Forrige gang Bank of England justerte styringsrenten var 9. november 2006, da den gikk opp med 25 punkter.

Bank of England konstaterer at den økonomiske veksten fortsetter i sterk takt, samtidig som den internasjonale økonomien fortsetter å vokse kraftig. Banken viser også til en sterk økning i kredittveksten.

Ifølge Bank of England er det sannsynlig at inflasjonen kommer til å stige over målet på kort sikt, men på lengre sikt ventes en nedgang i takt med at de høye energiprisene avtar. Banken noterer også begrensede ledige resurser, som bidrar til økt pristrykk.

Den europeiske sentralbanken valgte derimot å holde styringsrenten uendret etter dagens rentemøte. Refi-renten er dermed fortsatt på 3,5 prosent.

Overraskende fall i ledigheten
Antallet førstegangssøkende til arbeidsledighetstrygd falt til det laveste nivået siden i fjor sommer.

Antallet førstegangssøkende til arbeidsledighetstrygd endte på 299.000, et fall på 26.000 i forhold til forrige ukes tall. Dette er det lavest siden juli i fjor.

Forrige ukes tall ble forøvrig revidert ned med 4.000 til 325.000 sammenlignet med rapporten for en uke siden.

Det var ventet et fall på 9.000 til 320.000 førstegangssøkende.

Jobless claims - USA

Dette er ukentlige tall for førstegangssøkere på ledighetstrygd i USA, fra det amerikanske arbeidsdepartementet.

Tallene kommer meget raskt, og har derfor en viss betydning. Men de svinger svært mye og er regnet som en lite pålitelig indikator på arbeidsmarkedet.

Mange analytikere følger derfor heller et fireukers glidende snitt, som fjerner litt av støyen fra tallene.

Dagens nøkkeltall:
Dow Jones +0,43% til 12.495,91

Nasda +0,57% til 2.473,43

S&P 500 +0,50% til 1.421,97

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.