NA24.no

Irak vil forsere neste lisensrunde

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Etter en lite vellykket første runde ser det ut til at Irak vil fremskynde neste runde.

Tidligere denne uken avholdt Irak sin første runde, hvor internasjonale oljeselskaper kun legge inn anbud på 20 år lenge kontrakter for oppgradering og drift av eksisterende olje- og gassfelt.

NA24 - din næringslivsavis

Resultatet ble kun en tildeling av de totalt åtte produserende feltene som var inkludert i runden. Nå signaliserer irakiske oljemyndigheter at de vil fremskynde den neste lisensrunden som vil omfatte felt som ikke er utbygd.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Ifølge pressetalsmann Asim Jihad i det irakiske oljeministeriet vil de bli satt en ny dato for den kommende runden og det kan bli innfor de nærmeste månedene. I utgangspunktet var neste runde første stipulert til årskiftet.

Som følge av den lave uttellingen i den første runden denne uken kan den kommende lisensrunden også komme til å omfatte de feltene som ikke ble tildelt. Det opplyser Jihad til Reuters.

Det var kun kontrakten på utvikling og økning av produksjonen på Iraks største oljefelt Rumaila, som ble tildelt denne uken. BP og deres kinesiske partner CNPC gikk etter en strafferunde med på å akseptere 2 dollar per fat som de vil produsere utover minstekvoten på feltet.

For de andre feltene havarert tildelingen da avstanden mellom irakernes tilbud og oljeselskapenes anbud var altfor stor. Norske StatoilHydro var blant selskapene inne med bud.

Noen av feltene som ikke ble tildelt denne uken kan også bli utviklet i irakisk regi, det gjelder blant annet gassfeltene Akkas og Mansuriyah. En slik fremgangsmåte er imidlertid avhengig av at landets parlament klarer å få vedtatt en ny oljelovgivning. Den prosessen har vært fastlåst i flere år allerede på grunn av motsetninger av både etnisk og geografisk karakter.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere