NA24.no

Irakerne brukte stemmeretten

Sist oppdatert:
Rundt 10 millioner irakere - rundt to tredeler av de stemmeberettigede, deltok i landets parlamentsvalg.

Sunnimuslimene, som boikottet valget i januar, deltok denne gangen i stort antall, også i områder der opprørerne har sterkt fotfeste, melder Sky News.

I en del områder måtte valglokalene holde åpent en time lenger fordi det dannet seg store køer.

Det ble meldt om flere angrep og voldsepisoder, men disse stakk likevel ikke alvorlige kjepper i hjulene for gjennomføringen av valget.

Rundt 150.000 irakiske soldater og polititjenestemenn var i sving på valgdagen, med støtte fra amerikanske styrker. Grenser og flyplasser holdt stengt.

Sunnimuslimene hadde oppfordret sine tilhengere til å stemme, for å hindre en regjering helt og holdent dominert av sjiamuslimer og kurdere.

Irak har rundt 15,5 millioner stemmeberettigede. Myndighetene regner med å ha valgresultatet klart i løpet av 14 dager.

Rundt 7.655 kandidater kjemper om de 275 plassene i det irakiske parlamentet. Nasjonalforsamlingens første oppgave blir å utnevne en president og to visepresidenter. Deretter har presidentskapet 15 dager på seg til å utnevne en statsminister, som får en måned til å danne en regjering.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere