*Nettavisen* Økonomi.

Iraks ukjente blodbad

Ved hjelp av blodige videoer på nettet forsøker opprørerne i Irak å inspirere støttespillere til kamp. Se video her.

24.02.06 14:19

Ifølge tall hentet inn av nyhetsbyrået Associated Press, ble det i 2005 gjennomført hele 34.131 angrep mot militære og sivile mål i Irak. Av disse var 10.593 «vanlige» bombeangrep, 873 var bilbomber, og 411 var selvmordsbombere.

Videofilmer fra irakiske opprørere viser at situasjonen i Irak er verre enn det som kommer frem i media. TV 2 Nettavisen har besøkt en rekke nettsteder der filmer og lydopptak fra irakiske opprørere blir lagt ut. På sidene er over 732 filmer og lydopptak av angrep mot amerikanske soldater tilgjengelige.

Klikk på bildet for å forstørre.

Se video her

Følges opp
Arabiske medier følger ofte opp hva som står på nettet, og trenden er at opptak av taler og fremførte budskap fra terrorledere i mindre grad blir overlevert direkte til mediene. Denne strategien er både sikrere og mer effektiv for opprørerne. Ved å legge ut opptakene på internett lar opprørerne de arabiske mediene konkurrere om å bringe dem videre til resten av verden på eget initiativ.

Flere av nettstedene har forbindelser til Al-Qaida, og fungerer som talerør for ledere i terrornettverket. Også Abu Musab Al-Zarqawis irakiske Al-Qaidanettverk har lagt ut videoklipp på nettet.

Flere angrep
Av de vel 34.000 angrepene i 2005, var 10.593 «vanlige» bombeangrep, 873 var bilbomber, og 411 var selvmordsbombere.

Til sammenligning var det i 2004 26.496 angrep mot sivile og militære mål. 5607 var vanlige bomber, 420 var bilbomber. 133 av disse 420 var selvmordsbombere som detonerte biler. 7 selvmordsaksjonister brukte bombebelte i 2004.

Hemmelig krig
Mange journalister har valgt å forlate Irak på grunn av den ekstremt vanskelige arbeidssituasjonen.

Det pågår en konflikt mellom den irakiske regjeringen og flere arabiske tv-kanaler. USA så lenge med irritasjon på at de arabiske ved flere tilfeller avslørte at amerikanske opplysninger ikke stemte. Al-Jazeera har blitt utvist fra Irak, mens tv-kanaler som blant annet Al-Arabiya bestemt å fortsatt sender under de vanskelige forholdene. I løpet av de siste to årene har ni journalister fra TV-kanalen blitt drept.

Klikk på bildet for å forstørre.

Journalister drept
Siden den amerikanskledete invasjonen i 2003 har rundt 60 pressefolk falt for amerikanske kuler eller opprørere. Den siste tiden har flere journalister også blitt kidnappet av opprørere. Tidligere i uka ble tre medarbeidere fra Al-Arabiya drept.

Nyheter fra områder der det finnes mange opprørere, som Falluja og Al Ramadi, blir sensurert, og opprørere bruker derfor internett til å spre propaganda og vise frem bombeangrep eller selvmordsbombere som blant annet rammer amerikanske mål.

I disse områdene er også gruppen «Al-Qaida i Irak», under ledelse av Abu Musab al-Zarqawi, aktive.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag