NA24.no

Iran dyttet børsen opp

Sist oppdatert:
Det omstridte atomprogrammet til Iran ga drahjelp til Oslo Børs som var i oljerus.

Igjen var det oljeprisen som ble avgjørende for aksjene på Oslo Børs. Hovedindeksen steg hele 1,72 prosent til 383,54 poeng.

NA24 - din næringslivsavis

Oljeprisen steg for andre dag på rad etter at Iran-spørsmålet igjen ble satt på dagsordenen. Det er ventet at Iran skal svare på FNs Sikkerhetsråds krav i forbindelse med det omstridte atomprogrammet allerede i morgen. Iran sier mandag at de ikke vil stoppe arbeidet med å anrike uran, og går dermed i mot FNs resolusjon der arbeidet med anrikingen blir krevd stoppet.

USA har de siste dagene skjerpet tonen mot Iran og dermed står det oljerike landet i fare for å bli utsatt for økonomiske sanksjoner.

- Alt tyder på at Iran vil avslå FNs tilbud i forbindelse med suspensjonen av deres atomprogram, sier oljemegler Tom Bentz i BNP Paribas til Bloomberg News.

Den New York-baserte oljemegleren fortsetter:

- Iran har tidligere gjort det klart at de vil bruke oljen som våpen hvis sanksjoner vil bli brukt i mot dem.

Et fat nordsjøolje med levering i oktober kostet da Oslo Børs stengte 73,15 dollar ved råvarebørsen i London.

Dollaren har samtidig svekket seg mot de viktigste sammenlignbare valutaene. En dollar koster 6,22 kroner mandag ettermiddag.

Oljerus
Den kraftige oppturen i oljeprisen sendte Statoil til topps av listen over de mest omsatte aksjene. Kursen steg 3,21 prosent til 177 kroner. Norsk Hydro ble også løftet av den sterke oljeprisen og endte opp 2,98 prosent til 173 kroner.

Det noe mindre oljeselskapet DNO endte uforandret på 11,40 kroner, mens Altinex falt 1,61 prosent til 1,22 kroner.

Det var likevel CanArgo som gjorde det best oljeselskapene på Oslo Børs denne dagen. Aksjen steg hele 18,77 prosent til 9,62 kroner. I løpet av en uke har kursen blitt løftet nærmere 72 prosent etter at selskapet meldte om et oljefeltfunn i Georgia.

Kjøpsfest i Petrojarl
Best av alle aksjene ble likevel det nylig utfisjonerte oljeproduksjonsselskapet Petrojarl. I løpet av helgen gikk det rykter om at både Prosafe og Bergensen Worldwide var i markedet på å sikre seg en eierpost på mellom 25 og 40 prosent av de utestående aksjene i Petrojarl. Mandag bekreftet Prosafe at de hadde sikret seg like i underkant av 30 prosent av aksjene i Petrojarl. Prosafe betalte 50 kroner pr. aksje.

Petrojarl kommenterte senere i en melding at de stiller seg positive aksjekjøpet til Prosafe, men at de også vil vurdere å jobbe for utvide de strategiske alternativene til selskapet. Dette vil inkludere et konkurrerende bud som vil øke aksjonærenes verdi ytterligere.

Aksjekursen endte på toppen av vinnerlisten med en oppgang på 22,73 prosent til 54 kroner.

Prosafe steg 3,58 prosent til 362 kroner. Bergesen Worldwide Offshore la på seg 7,66 prosent til 22,50 kroner.

IGE steg 7,33 prosent til 5,42 kroner etter at meglerhuset ABG Sundal Collier hevet kursmålet i aksjen til 8 kroner fra 6 kroner.

Seismikkselskapet SeaBird la frem et solid resultat for andre kvartal og endte til slutt opp 6,16 kroner.

Sur sang fra Opera
Verre gikk det med programvareselskapet Opera. Sviktende salg av mobiltelefoner med Operas nettleser får skylden for et svakt andre kvartal. Driftsresultatet og nettoresultatet ble barbert i andre kvartal, og selskapet kan ikke love noen bedring i de kommende månedene.

- Det markedet er skuffet over er guidingen og at de vil være veldig forsiktige med hva salget til Nokia vil gi resten av året, sier en analytiker til NA24 iMarkedet og peker på at det er den samme effekten rammet resultatet i andre kvartal.

Det skal dessuten være flere høyere kostnader enn det som tidligere er blitt kommunisert og da særlig knyttet til flere ansatte.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere