*Nettavisen* Økonomi.

Iran-krise kan ramme Norge

Norske oljeinteresser kan bli skadelidende dersom Iran utsettes for sanksjoner i Sikkerhetsrådet.

11.01.06 15:11

Iran uttalte tirsdag at landet har brutt forseglingene Det internasjonale atomenergibyrået har plassert ved forskningsanlegget Natanz. Iran sier forskningen ved anlegget ikke vil innebære urananriking, mens Det internasjonale atomenergibyrået i en uttalelse sier at Iran planlegger anriking i liten skala, melder AP.

Vesten har lenge vært motstandere av Irans planer for uran-anriking fordi det kan gjøre det lettere for landet å fremstille atomvåpen. Iran insisterer på at landet kun vil bruke uranet til fredelige formål, i kraftproduksjon.

Hvis saken kommer for Sikkerhetsrådet blir det opp til de fem faste medlemmene å komme til enighet om eventuelle sanksjoner mot Iran.

Kan ramme Norge
- Dette kan dreie seg om for eksempel diplomatisk isolering eller økonomiske sanksjoner, som blant annet kan ramme oljehandelen, sier direktør ved Prio, institutt for fredsforskning, Stein Tønnesson, til TV 2 Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Slike sanksjoner kan i så fall tvinge europeiske land, Russland og Kina til å avbryte oljesamarbeidet med Iran, sier Tønnesson.

Eventuelle sanksjoner i Sikkerhetsrådet kan også påvirke Norge sterkt. De to største norske oljeselskapene, Norsk Hydro og Statoil, har et sterkt engasjement i Iran.

Hydro har funnet olje i landet, og Statoil har et gassprosjekt i golfen.

Bombing
Tønnesson tror det er lite sannsynlig med en militær konfrontasjon hvis de faste medlemmene av Sikkerhetsrådet kan bli enige om sanksjoner.

- Hvis de ikke lykkes å bli enige, ved at for eksempel Russland og Kina fortsetter sitt samarbeid mens Iran fortsetter utvikling av atomteknologi, er muligheten større for at USA eller Israel vil kunne gjennomføre bombing av anlegg i Iran, sier Tønnesson.

Han tror ikke det er umiddelbar fare for en militær konfrontasjon.

- Men dette avhenger av hvordan situasjonen utvikler seg.

Ved en eventuell militær konfrontasjon trekker Tønnesson frem fire store risikofaktorer:

- Det er høy befolkningstetthet ved enkelte av de iranske anleggene, angrep kan bidra til en akutt oljekrise, Iran kan finne på å ville lansere terrorangrep internasjonalt, og Iran kan bidra til å destabilisere Irak ytterligere ved å stimulere til opprør blant sjiamuslimene, sier han.

Truer Iran
USA er blant landene som anklager Iran for å forsøke å skaffe seg atomvåpen.

- Om landet fortsetter på sin nåværende kurs har vi ikke noe annet valg enn å fremme saken for FNs Sikkerhetsråd, sier pressesekretær ved Det hvite hus, Scott McClellan, til Associated Press.

Ifølge Reuters sier også Storbritannias statsminister Tony Blair at han vil gå inn for å bringe Iran inn for FNs Sikkerhetsråd.

Storbritannia og Tyskland fordømmer Irans handlinger, og mener landet har brutt avtalen med FNs Atomenergibyrå.

Også franske og japanske myndigheter har tatt sterk avstand fra Irans politikk.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.