NA24.no

Irritert på Fiske-Helga

Foto: Gorm Kallestad (Scanpix)
Fiskerinæringen liker dårlig å måtte betale for Helga Pedersens storsatsing.

Næringen er skuffet over at fiskeriminister Helga Pedersen gir penger til FOU-selskapet NOFIMA, som eies av Fiskeri- og kystdepartementet med 57 prosent.

- Vi blir kort og godt pålagt å finansiere driften av et kommersielt selskap vi ikke eier, og dette irriterer oss kraftig, sier kommunikasjonsdirektør Knut Olav Tveit i Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening (FHL) til NA24.

NA24 - din næringslivsavis

Bukken og havresekken
I samarbeid med næringen innførte staten en FOU-avgift (Forskning og utvikling) på næringens eksport. Dette var en ordning som næringen selv skulle ha styringen med.

- Nå blir pengene inndratt i budsjettet til fordel for det statlig FOU-selskapet. Og at pålegget kommer fra selskapets største eier, nemlig staten, er uhyre spesielt, sier han.

Tveit legger til at det kan nesten virke som om man her har satt bukken til å passe havresekken.

- Hele 50 millioner kroner av sjømatnæringens disponible FoU-midler kanaliseres til NOFIMA, sier Tveit.

Inntil i fjor har midlene vært disponert av næringen, men nå overføres store deler av pengene til det statlige forskningskonsernet NOFIMA som åpner 1. januar 2008.

- Ikke tro på egen idé?
Stiftelsen for landbruksforskning får 33 prosent, og forskjellige kommunale instanser i Møre og Romsdal får ti prosent.

- Det kan nesten virke som om Helga Pedersen ikke har tro på sin egen forretningsidé. Vi frykter at næringens midler nå skal brukes til å holde liv i forskere som ikke greier å selge tjenestene sine på egen hånd. Norsk fiskerinæring er internasjonalt ledende. Da må vi også stå fritt til å velge internasjonalt ledende forskningsmiljøer, sier Tveit.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere