NA24.no

IS tyr igjen til grafiske virkemidler som de har gjort tidligere.
IS tyr igjen til grafiske virkemidler som de har gjort tidligere. Foto: - (Afp)

IS truer med å drepe japanere innen 72 timer

Sist oppdatert:
Japan avviser IS' milliardkrav for gisler.

Japan kommer ikke til å bøye seg for terrorisme, er svaret fra Tokyo på IS' trussel.

– Vårt lands holdning er uendret. Den er å bidra til å kjempe mot terrorisme uten å gi etter, sier regjeringens talsperson Yoshihide Suga på en pressekonferanse i Japans hovedstad tirsdag.

I propagandavideoen vifter en svartkledd IS-opprører med en kniv mens han snakker til kamera på engelsk. Han står mellom to menn ikledd oransje fangedrakter i et ørkenområde.

72 timers frist

– Dere har nå 72 timer på dere til å presse regjeringen deres til å gjøre en klok beslutning ved å betale 200 millioner dollar for å berge disse borgernes liv, sier den maskerte mannen og tilføyer:

– Hvis ikke kommer denne kniven til å bli deres mareritt.

Sist helg lovet Japans statsminister Shinzo Abe 200 millioner dollar, tilsvarende rundt 1,5 milliarder kroner, i ikke-militær bistand til land i Midtøsten som kriger mot IS. I videoen kaller IS-krigeren Japans støtte til den USA-ledede koalisjonen for tåpelig.

Den islamske staten (IS) har erobret store områder i Irak og Syria. En rekke arabiske land har sluttet seg til den USA-ledede koalisjonen som i august i fjor erklærte krig mot de ytterliggående opprørerne.

Flere likvideringer

Verden kommer til å lide et enormt tap dersom terrorisme sprer seg i Midtøsten, slo Abe fast da han besøkte Egypts hovedstad Kairo lørdag og avla bistandsløftet.

Siden USA startet bombingen av IS' stillinger i fjor høst, har opprørerne likvidert en rekke gisler, blant dem også amerikanere og briter, for åpent kamera. Vestlige etterretningstjenester har vurdert materialet og slått fast at flere av videoene er ekte.

I IS' siste propagandavideo blir de to gislene navngitt og presentert som japanske statsborgere, men andre kilder har foreløpig ikke verifisert innholdet. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

Våre bloggere