Islamister masserapporterer og stenger Facebook-kontoer

Brukere som prøver å klikke seg inn på den arabiske ateistgruppen Expired religion, blir møtt med denne beskjeden fra Facebook.

Brukere som prøver å klikke seg inn på den arabiske ateistgruppen Expired religion, blir møtt med denne beskjeden fra Facebook.

Og en nordmann fikk sperret kontoen sin etter å ha lenket til religiøs satire.

19.04.16 15:24

I mange muslimske land er det langt fra lett å være åpen ateist. I Bangladesh har flere sekulære aktivister blitt drept av ekstremister de siste årene.

Det siste drapet ble begått for om lag to uker siden, da en jusstudent som viste motstand mot islam på Facebook, ble brutalt hakket i hjel med machete på gaten.

Les også: Forskning: Religiøse folk er mindre intelligente

Religionkritiske FB-sider stenges
Islamistgrupper har også tatt i bruk masserapportering som våpen for å få stengt arabiske Facebook-grupper med ateistisk og sekulært innhold.

Ifølge et opprop på nettsiden Change.org ble nylig seks slike grupper for ateister og sekulære arabere stengt etter falske rapporteringskampanjer. Ingen av sidene er så langt blitt tilgjengelige igjen for brukerne, og totalt skal om lag 100 tilsvarende sider ha blitt stengt etter masserapportering de siste årene.

Ifølge Mahmoud Farahmand, Nettavisen-blogger, Høyre-politiker og talsperson for organisasjonen LIM (Likestilling, integrering, mangfold), står en Facebook-gruppe med opphav i Bangladesh bak mange av rapporteringskampanjene.

Nettavisen-blogger og Høyre-politiker Mahmoud Farahmand. Foto: Paul Weaver (Nettavisen)

- Gruppen går målrettet etter sider på Facebook som er islamkritiske. Den oppfordrer sine medlemmer til å rapportere gruppene, og den legger ut lenker som medlemmene bruker for å rapportere sidene. Med sine 100.000 medlemmer går det fort å få stengt sider, understreker Farahmand.

Flere av de stengte gruppene skal ha blitt gjenopprettet med samme navn og med pro-muslimsk innhold av islamister.

Les også: Under halvparten av Kirkens medlemmer er kristne

Norsk administrator: - Et sjokk
I Norge har administratoren på Rasjonalitet, en Facebook-side for humanisme, skeptisisme og ateisme med over 14.000 medlemmer, opplevd konsekvensene av rapportering.

- I fjor på denne tiden ble min private Facebook-konto sperret som en konsekvens av at et innlegg som jeg hadde postet på Rasjonalitet, ble rapportert som upassende. Ironisk nok var innlegget en artikkel fra satireavisen The Onion, sier administratoren til Nettavisen.

Han klarte å reaktivere kontoen etter noen timer, men opplevde hendelsen som ubehagelig.

- Det var et sjokk å se at man kan få stengt kontoen sin på grunn av publisering av en satireartikkel, og å se hvor lett rapporteringsverktøyet til Facebook kan la seg misbruke på denne måten.

Vedkommende ønsker ikke å stå frem med navn verken i Nettavisen eller på Rasjonalitet.

- Driften av Rasjonalitet er anonymisert ettersom det selv her i ellers fredelige Norge fortsatt er en viss risiko forbundet med å være religionskritisk, sier administratoren, som ikke vet hvem som stod bak rapporteringen av lenken han postet.

Les også: 20.000 har lastet ned app for utmelding av kirken

HEF-redaktør rapportert av folk fra alternativmiljøet
Didrik Søderlind, rådgiver i Human-Etisk Forbund og redaktør i tidsskriftet Humanist, kjenner ikke til andre tilfeller i Norge der enkeltpersoner eller grupper er blitt stengt ute fra Facebook grunnet rapportering av antireligiøst innhold.

Didrik Søderlind, redaktør i tidsskriftet Humanist. Foto: human.no

- I Norge er det helt normalt å være ateist. Det er snarere de religiøse som er litt på defensiven. Men mange steder i den muslimske verdenen skjer det morderiske forsøk på å kneble ateisme og sekulære krefter. I USA kan det også få være vanskelig å stå frem som ikke-religiøs, sier Søderlind.

Redaktøren har selv opplevd å få sperret Facebook-profilen sin grunnet masserapportering, men ikke grunnet antireligiøst innhold. Da Human-Etisk Forbund i 2011 startet opp «Ingen liker å bli lurt», en kampanje for kritisk tenkning, ble den sett på som en krigserklæring av deler av alternativbransjen, ifølge Søderlind.

- Facebook-kontoen min ble sperret i 24 timer etter at to av innleggene mine ble rapportert inn som støtende av personer i alternativmiljøet. Ettersom jeg er avhengig av Facebook i jobben min, er det betenkelig at rapportering kan føre til utestengelse, sier han.

Facebook: - Myter
Facebook har tidligere avvist overfor Nettavisen at det går an å arrangere kampanjer:

- Det er mange myter ute og går. Den ene er at «kampanjer» gjør noen forskjell. Men noe som har blitt rapporter 100 ganger blir ikke behandlet annerledes enn det som har blitt rapportert bare én gang. Og du kommer ikke lenger fram i køen. Rapporter blir behandlet i forhold til alvorlighetsgrad av et menneske som ser dem i lys av de samme reglene, hevdet Facebooks «Safety policy manager» Julie de Bailliencourt i fjor høst.

Les artikkelen her: Facebook bedømmer aldri politisk innhold

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.