NA24.no

(REUTERS)

Island nær søppelstatus

Sist oppdatert:
Kredittratingselskapet Moody's nedgraderer sagaøya.

Islands økonomiske rating er nå Baa3, nedjustert fra stabil til negativ, ifølge Reuters.

Den gjeldstyngede øya er dermed bare ett steg unna å falle fra en såkalt « trygg investering» til «spekulativ investering» - også kalt «junk» eller søppel på norsk.

Avgjørelsen til ratingbyrået Moody’s skjedde som følge en kjennelse fra Høyesterett som forbyr utenlandske vekslingslån.

- Høyesterettsdommen, spesielt, har potensial til å skape solide banktap på utenlandske valutalån til innenlandske lånere, og det kan derfor kreves at myndighetene hjelper banksystemet ytterligere, sier Moody's i en uttalelse.

I tillegg er den såkalte «Icesave»-konflikten ikke nærmere en løsning. Icesave-avtalen er en avtale mellom regjeringene i Nederland, Storbritannia og Island. Den går ut på at Island fikk ta opp et lån på 3,88 milliarder euro for å kunne tilbakebetale sparepengene til kundene i islandske nettbanken Icesave.

Da banken gikk konkurs forlangte styresmaktene i Nederland og Storbritannia at Island skulle betale tilbake alle tapene til långiverne. Den islandske presidenten Olaf Ragnar Grimsson nektet å signere flertallsvedtaket i Alltinget om å vedta Icesave-avtalen, og det ble dermed folkeavstemning. Også folket sa nei til Icesave-avtalen.

Både Irland og Portugal ble nedgradert tidligere i juli.

Få bedre råd med Nettavisens tjenester:

Minstrøm:Bytt strømleverandør og spar tusener.

Minrente:Bytt bank og spar minst 5000 kroner i året.

Mittoppdrag:Få tilbud fra håndverkere.

(Tjenestene er gratis for Nettavisens lesere)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere