Gå til sidens hovedinnhold

Island og Finland er mer likestilt enn Norge

Men norske kvinner har det likevel langt bedre enn i de fleste andre land.

Halvparten av verdens befolkning er kvinner, men de er fortsatt et stykke igjen før de får halvparten av mulighetene. Likevel, så er det fortsatt stor forskjell på landene.

Hvert år siden 2006 har World Economic Forum utarbeidet en liste der man ser på kjønnsgapet mellom kvinner og menn, og nå har de kommet med status for likestillingen anno 2013.

I den omfattende rapporten, som du kan lese her, har man veid de ulike landene opp mot hverandre. Selv om det fortsatt er mye som gjenstår, går det i riktig retning nesten overalt. Av de 110 landene som har blitt gått i sømmene, har 95 vist en bedring på likestillingsfronten.

Les også: Likestilling er et stort gode

Island best

Hvem som fikk beste resultat er ikke veldig overraskende. Fire av de fem øverste plassene går til nordiske land. Island topper listen, foran Finland, Norge og Sverige. Disse fire landene har fjernet mellom 81-87 prosent av kjønnsgapet, konkluderes det.

I rapporten omtales blant annet innføringen av kjønnskvotering til norske ASA-styrer fra 2008 i svært positive ordelag.

Dette er femte året på rad at Island kommer seirende ut av kåringen. Colombia stiger flest plasser fra 63. til 35. plass. I rapporten har man også kåret beste land i hver region. Israel regnes for eksempel som det høyest rangerte landet i Midt-Østen og Nord-Afrika-kategorien.

Mer overraskende er det kanskje at Filippinene rangeres som verdens femte mest likestilte land.

Ifølge rapporten er Filippinene det eneste landet i Asia og stillehavsområdene som har greid å lukke kjønnsgapet, både når det gjelder utdanning og helse.

Flest kvinner i politikken

De nordiske landene skrytes opp i skyene i rapporten, når det kommer til antall kvinner i parlamentet, eller Stortinget.

- I dag har Sverige blant verdens høyeste prosentandeler med kvinner i parlamentet (44,7 prosent) mens alle de andre nordiske landene er nesten like suksessfulle. På same måte har disse landene en stor prosentandel kvinner med ministerposter. Norge, Sverige, Danmark og Island er de fire beste landene i denne kategorien.

I den norske regjeringen er 53 prosent av alle statsrådene kvinner og er dermed det landet i verden som har flest kvinnelige ministre

Les hele rapporten her.

Reklame

Her kan du levere Eurojackpot

Kommentarer til denne saken