NA24.no

Island og IMF enige

Dominique Strauss-Kahn, sjef for IMF
Dominique Strauss-Kahn, sjef for IMF (Scanpix)
Sist oppdatert:
Åpner for mer penger til Island.

Island og Det internasjonale pengefondet IMF er blitt enige om en intensjonsavtale om den andre gjennomgangen i henhold til Islands Stand-by-avtale med IMF, ifølge en pressemelding fredag.

IMFs styre skal etter planen diskutere saken 16. april. Sier styret ja, vil Island kunne trekke et beløp tilsvarende 159 millioner dollar fra IMF.

Totalt har IMF satt opp en ramme på 2,1 milliarder dollar for Island. Rundt halvparten er betalt ut, men prosessen stanset opp da Island tidligere i vinter sa nei til den såkalte Icesave-avtalen, som innebærer at Island skal kompensere Nederland og Storbritannia for garantiutbetalinger etter kollapsen i den islandske nettbanken.

Dette er ikke direkte koblet til IMFs lån, men det er klart at IMF krever at Island generelt sett overholder sine forpliktelser.

- Dette er gledelig og i tråd med hva Norge har arbeidet for, sier finansminister Sigbjørn Johnsen i en pressemelding.

- Norge og de andre nordiske långiverne til Island støtter en godkjennelse av gjennomgangen. Et positivt vedtak i IMFs styre vil medføre at andre del av de nordiske lånene blir stilt til disposisjon for Island, sier Johnsen.

Det norske lånet til Island er organisert som et lån fra Norges Bank til Sedlabanki Islands, og utgjør 480 millioner euro (omkring 4 milliarder norske kroner) av en samlet nordisk ramme på om lag 1,8 milliarder euro.

De nordiske lånene er i henhold til låneavtalene inndelt i fire like deler som blir utbetalt i forbindelse med IMF-styrets godkjenning av framdriften for stabiliseringsprogrammet. Første del ble gjort tilgjengelig i forbindelse med første gjennomgang 28. oktober 2009. Island valgte da bare å få utbetalt om lag 2/3 av det beløpet som ble stilt til disposisjon. I tråd med Islands ønske ble 81 millioner euro av det norske lånet utbetalt like før jul.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere