NA24.no

Islandsk bakmann har «rømt» til et liv i luksus

(REUTERS)
Sist oppdatert:
Mannen bak banken som har sendt Island ut i en internasjonal krise lever et liv i sus og dus.

Mannen bak den kontroversielle internettbanken Icesave, Thor Björgulfsson, lever et luksusliv i London.

Ifølge den danske avisen Berlingske Tidende er Björgulfsson bosatt i Londons eksklusive bydel Notting Hill. Til tross for at han står bak en av landets største bankkollapser er formuen hans fortsatt anslått til 60 millioner kroner.

Islendingene raser
Thor Björgulfsson var sammen med sin far hovedaksjonær i islandske Landsbanki. Den islandske banken konstruerte i sin tid internettbanken Icesave. Banken som først ble startet i Storbritannia, og senere i Nederland, brukte høye renter for å lokke til seg kunder.

Da Landsbankis britiske avdeling gikk over ende hadde Thor Björgulfsson en personlig gjeld på rundt to milliarder norske kroner. På Island har det vært stor foragrelse over at Thor Björgulfsson finansierte sitt Landsbanki-kjøp gjennom en annet statseid bank, Kaupthing.

Han fikk låne hele 45 millioner dollar av Kaupthing for halvparten av den samlede kjøpsprisen. Dette lånet er aldri betalt tilbake, men Björgulfsson har tilbudt Kaupthing en tilbakebetaling på kun halvparten av beløpet. Dette har imidlertid banken avvist.

Dermed fortsetter Thor Björgulfsson å leve videre i luksus i London. Og islendingene raser videre.

Internasjonal krise
Internettbanken Icesave har kastet Island ut i en internasjonal krise. Landet slåss nå med den engelske og nederlandske regjeringen etter Björgulfssons bank gikk over ende.

Før årsskiftet gikk de folkevalgte på Island inn for å betale ut milliarder til Storbritannia og Nederland som kompensasjon for penger som gikk tapt da islandske banker gikk over ende i fjor.

Men den islandske presidenten bestemte tirsdag at han ikke vil signere avtalen om kompensasjonen. Dermed blir vedtaket som innebærer at en sum tilsvarende over 30 milliarder norske kroner avslått.

Situasjonen er nå kaotisk, men sannsynligvis blir det gjennomført en folkeavstemning om saken. Stemningen er negativ, for avtalen vil belaste hver islending med et beløp tilsvarende rundt 100.000 norske kroner.

Landets totale utenlandsgjelden oppgis av sentralbanken til 15.140 milliarder islandske kroner, rundt 700 milliarder norske kroner. Det utgjør rundt to millioner norske kroner per islending.

Les Are Slettan: Kaster Island kortene?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere