Gå til sidens hovedinnhold

Islendinger inntar Storebrand

Den islandske storbanken Kaupthing har lastet opp med aksjer i Storebrand. NA24 har snakket med toppsjefen i banken.

For noen uker siden gikk det harde rykter i markedet om at Storebrand var i spill, og at Nordea skulle være interessert i å kjøpe det norske finansselskapet. Men rykter om den slags er langt fra uvanlig i det selskapet.

NA24 - din næringslivsavis

Onsdag benyttet den islandske storbanken Kaupthing anledningen til å flagge en eierandel på nesten åtte prosent av aksjene i selskapet. Tirsdag kjøpte de nemlig 7,05 millioner aksjer i selskapet til kurs 71 kroner.

- Vi synes det var en god investeringsmulighet, og vi har fulgt Storebrand over noe tid. Vi har likt hva vi har sett, og synes selskapet er attraktivt priset, sier Kaupthings toppsjef Hreidar Mar Sigurdsson til NA24.

Finansiell plassering
Kaupthing-toppsjefen forteller til NA24 at de ikke har tatt noen avgjørelse på å kjøpe seg videre opp i selskapet-

- Dette er en finansiell investering. I de siste fire årene har vi aktivt investert i selskap i Norden, så dette er «business as usual» for oss, sier Mar Sigurdsson til NA24.

Han ser på nordiske finansaksjer som gode papirer å eie.

- Om du ser på nordiske finansselskaper mot europeiske og amerikanske er de fair priset. Flere investorer sier at avkastningen i selskapene har nådd toppen, men vi er ikke enige i det. Utsiktene for denne sektoren er svært god, sier Kaupthing-sjefen.

Ikke bekymret for Island
I fjor var det stor usikkerhet rundt den islandske økonomien, og gjelden til flere av de meget ekspansive og aggressive islandske bankene ble nedgradert av kredittratingbyråene. Samtidig gikk inflasjonen på Island til nye høyder samtidig som den islandske kronekursen kollapset.

Dette førte til at utenlandske investorer trakk seg ut av islandske verdier. Men nå har denne usikkerheten i stor grad forsvunnet.

- Markedets deltakere er ikke bekymret for Island lengre. Økonomien kjøles ned, og inflasjonen har nådd toppen. Inflasjonen var på 8,5 prosent for to måneder siden, og den kommer ned. Det er positiv utvikling på valutasiden, sier Sigurdsson til NA24.

Vil vokse i Norge
Kaupthing, som betyr kjøpeplass (kaup- kjøpe og thing- plass) på norsk, kom inn i det norske markedet ved kjøpet av Tyren Forvaltning og meglerhuset A. Sundvall. Men operasjonen i Norge, som nå ledes av meglernestor Jan Petter Sissener, er den minste i Norden.

- Den norske operasjonen er ekstrem liten. Den er det minste vi har i det nordiske markedet. Men vi har alltid visst at det norske markedet var tungt å gå inn i, med mange lokale aktører, sier Sigurdsson til NA24.

Reklame

Har vært utsolgt i 14 år: Nå er superutgaven her