NA24.no

Islendinger utfordrer Fredriksen

Det ligger an til et realt vikingslag i kampen om fiskeherredømmet i verden.

I mars kom nyheten om at Pan Fish med hjelp fra John Fredriksen har sikret seg nederlandske Marine Harvest. Nå melder sagaøyas menn at de har gått på oppkjøpsraid i Danmark.

Icelandic Group opplyser i en pressemelding at de har kjøpt selskapet Saltur AS. Med dette har islendingene tatt en stor bit av den danske fiskeindustrien. Tidligere har en av Danmarks største lakseoppdrettsselskap Norlax, og danskenes flaggskip Rahbekfisk, også blitt overtatt av islendingene ifølge den danske avisen Børsen.

Icelandic Groups uttalte ambisjoner er å bli nummer én i verden hva angår sjømatprodukter.

- Denne investeringen er i tråd med Icelandic Groups strategi om å være verdensledende innen produksjon og salg av fiskeriprodukter og også om å øke videreforedlingsandelen i selskapets operasjoner. Med oppkjøpet av Saltur har Icelandic entret saltfisk-sektoren, sier Björgólfur Jóhannsson, konsernsjef i Icelandic Group i en pressemelding. .

Icelandic Group er involvert i hele verdikjeden innen produksjon, salg og distribusjon av sjømatprodukter. Selskapet har en rekke datterselskaper i flere land.

Av Islands arbeidsstyrke på 162 400 personer er 6,7 prosent av disse ansatte i fiskeindustrien (per 2003). Islendingene har en av de mest lønnsomme fiskerindustriene i verden, og 60 prosent av eksportvarene fra sagaøya er sjømatprodukter.Av dette går 80 prosent til EU-markedene.

Pan Fish sin nyervervelse, Marine Harvest, er verdens største fiskeoppdrettsselskap, og det nye Pan Fish vil stå for en femtedel av produksjonen til verdensmarkedet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere