*Nettavisen* Økonomi.

Israels forsvarssjef dumpet aksjer

Da Hizbollah kidnappet to israelske soldater, valgte forsvarssjef Dan Halutz å gå i banken for å selge aksjeporteføljen. Nå får han knallhard kritikk.

Les NA24 på mobil

Dan Halutz skal ha snakket med megleren fra Bank Leumi bare tre timer etter angrepet, som utløste den israelske invasjonen i Libanon. Han ga instruksjoner om å selge hele aksjeporteføljen, som var verdsatt til 120.000 shekel, eller 185.000 kroner, ifølge den israelske avisen Maariv.

NA24 - din næringslivsavis

Krigen førte som ventet til kraftig nedgang på børsene i Midtøsten. I løpet av de to første dagene falt Tel Aviv 25-indeksen med over 9 prosent. Men Halutz sier at han ikke solgte som en følge av innsideinformasjon, men fordi han hadde tapte penger på porteføljen dagene før.

- Jeg hadde tapt 25.000 shekel på investeringsporteføljen og begynte å selge meg ut gradvis. Det er sant at jeg solgte hele porteføljen som var verdt 120.000 shekel den 12. juli. Men du kan ikke koble dette med krigen. Det er ingen forbindelse. På det tidspunktet verken trodde eller forventet jeg at det skulle bli en krig, sier Dan Halutz ifølge Jerusalem Post.

Moralsk uansvarlig
Flere kilder betegner aksjesalget som lovlig, men moralsk uforsvarlig. De mener man må kunne forvente at forsvarssjefen konsentrerer seg utelukkende om nasjonens sikkerhet når man blir angrepet, og ikke tenker på sin egen lommebok.

Ifølge Jerusalem Post krever flere politikere forsvarssjefens avgang så snart de israelske troppene vender hjem fra invasjonen i Libanon.

Ikke innsidehandel
Det israelske finanstilsynet har uttalt at handlingene til Halutz ikke umiddelbart er straffbare, ettersom det ikke har er begått innsidehandel i forhold til et enkelt firma, men bare i forhold til det generelle markedets reaksjon.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag