NA24.no

IT drar ned Wall Street

Sist oppdatert:
Dårlig nytt for teknologibransjen sender USA-børsene i rødt.

Amerikanske aksjer faller for andre dag på rad. Frykten for at fortjenestene innen finanssektoren og i teknologibransjen vil avta overskygget positive konsumenttall, samt rally blant energiaksjene.

NA24 - din næringslivsavis

Nasdaq fører an
Det er teknologiaksjene som faller mest torsdag, og kommer frem på teknologitunge Nasdaq Composite, som har falt 1,87 prosent til 2.280,83 ved stengetid på Wall Street. Den kjente Dow Jones-indeksen falt også torsdag, med 0,97 prosent til 12.302,46. Brede S&P 500 falt 1,15 prosent til 1.325,76 .

Programvaregiganten Oracle fikk skikkelig juling etter at de la frem skuffende resultater for tredje kvartal. Selskapet har avvikende regnskapsår.

Selv om resultatet steg til 26 cents per aksje fra 20 cents i tilsvarende periode året før og omsetningen vokste til 5,3 milliarder dollar fra 4,4 milliarder, lå analytikerne inne med høyere forventninger. Selskapet klarte heller ikke overbevise med guidingen. Aksjen faller 7,4 prosent. Konkurrenten SAP faller også, med 5,9 prosent.

- Krisen sprer seg
- Alle makroindikasjonene viser at økonomien sakker farten, men vi har ikke merket at det har slått betydelig ut på andre bransjer enn finanssektoren, sier Doug Peta, markedsstrateg ved J&W Seligman & Co. i New York til Bloomberg News, før han tilføyer:

- Oracle-nyhetene kan imidlertid bety at vi nå ser starten på at krisen sprer seg.

LES OGSÅ: Syv rentekutt, men ingen låner

Også Google kroner verket for teknologibørsene, med et fall på 3,2 prosent. For andre måned på rad har det vært en skuffende vekst i betalte klikk på internettsidene til Google. Det viser en undersøkelse gjennomført av ComScore, skriver Marketwatch. Samtidig har Lehman Brothers kuttet kursmålet til 580 dollar fra 644 dollar, men beholder overvektanbefalingen.

- På teknologisiden har vi to negative drakrefter, med Oracle og Google. Vi begynner å se ettergivenhet her, men det er ikke i ferd med å skli ut, sier Owen Fitzpatrick i Deutsche Bank til MarketWatch.

Åpnet bra
Børsene åpnet imidlertid langt bedre, etter at positive makrotall fra de amerikanske myndighetene ble sluppet. Personlig forbruk økte 2,3 prosent i fjerde kvartal i fjor, og antall førstegangssøkende til ledighetstrygd falt overraskende.

LES OGSÅ: - Jeg har løsningen

Antallet førstegangssøkende til ledighetstrygd falt i forrige uke til 366.000 viser en oversikt fra det amerikanske arbeidsdepartementet. Dette er en nedgang på 9.000. Økonomene hadde ventet et fall til 370.000 viser en oversikt fra Bloomberg News. Samtidig sank den videreførte ledigheten med 5.000 til 2.845.000.

Veksten i den amerikanske økonomien forble urevidert for fjerde kvartal. Bruttonasjonalproduktet i fjorårets tre siste måneder viser en vekst på 0,60 prosent. Dette er helt i tråd med forventningene og på linje med hva som har blitt meldt tidligere fra de amerikanske myndighetene.

Oljen stiger
General Electric selger kredittkortvirksomhet for næringslivet til American Express og Santander. Med på salget følger det en rekke forskjellige europeiske finansieringsselskaper, mens GE får 1,1 milliarder dollar og en italiensk bankvirksomhet som kompensasjon.

I oljemarkedet stiger WTI-kontraktene til 107,58 dollar fatet. Oppgangen kommer etter at en oljerørledning har blitt angrepet og står i brann. Dermed kan forsyningen til den viktige eksportterminalen i Basra bli rammet. Lavere nivå på de amerikanske oljelagrene sendte oljeprisen opp onsdag ettermiddag.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Dagens nøkkeltall:
Dow Jones: -0,97 % til 12.302,46
Nasdaq: -1,87 % til 2.280,83
S&P 500: -1,15 % til 1.325,76

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere