*Nettavisen* Økonomi.

IT-fest på Wall Street

Gode tall fra SAP og IBM ga IT-rally på USA-børsene mandag.

Både IBM og den tyske programvaregiganten SAP kom mandag med foreløpige indikasjoner på sine tall for fjerde kvartal, og begge gledet markedet.

IBM melder at omsetningen i fjerde kvartal økte med 10 prosent til 28,9 milliarder dollar. Selskapet forventer at ordinært resultat i fjerde kvartal vil ligge på 2,80 dollar, opp fra 2,26 dollar samme kvartal i 2006. Analytikerne hadde på forhånd ventet et resultat per aksje på 2,60 dollar per aksje og en omsetning på 27,8 milliarder. IBM-aksjen steg drøyt 5 prosent mandag.

Fra Tyskland meldte SAP at omsetningen i fjerde kvartal blir rundt 3,25 milliarder euro, opp fra 2,96 milliarder i fjerde kvartal 2006. Også dette var bedre enn markedet hadde ventet. SAP-aksjen steg 4 prosent på New York-børsen.

Både SAP og IBM har mange kunder blant storbedrifter, og mange har ventet at de usikre økonomiske utsiktene det siste halvåret ville påvirke investeringsviljen ute hos kundene. Så langt ser altså ikke det ut til å ha rammet SAP og IBM.

Dette trakk også med seg andre IT-aksjer. Intel steg for eksempel 5 prosent.

Derimot kommer det stadig flere signaler om at amerikanske forbrukere snur på skillingen. Varehuskjeden Sears melder at de kommer til å skuffe stort med sine tall for fjerde kvartal. Sviktende omsetning har medført en solid nedgang i resultatet. Selskapet kommer til å levere et resultat per aksje som ligger forventningene. Varehuskjeden venter at resultatet vil ligge mellom 2,59 og 3,48 dollar per aksje i fjerde kvartal. Det er i så fall en nedgang fra 5,33 dollar per aksje i fjerde kvartal året før.

Analytikerne ventet ifølge Thomson Financial at resultatet ville ligge på 4,43 dollar per aksje. Markedet svarer med å sende Sears-holding ned 5 prosent.

Markedet er spent i forkant av fjerderesultatrapportene fra finanskjempene Merrill Lynch og Citigroup. Ryktene og spekulasjonene florerer om at de to kommer til å ta giganttap i forbindelse med sine investeringer eksponert mot subprimeboliglån. CNBC melder at Citigroup kan komme til å melde om nedskrivninger på 24 milliarder dollar, og at 20.000 stillinger skal kuttes.

Citigroup vil legge frem sine tall tirsdag, mens Merrill Lynch kommer til å presentere sitt resultat torsdag. I forrige uke svirret spekulasjoner om tap på 15 milliarder dollar i Merrill Lynch.

De amerikanske børsene har hatt en trøblete start på året. Selv kom kursene har falt dramatisk blir flere meglerhus positive til amerikanske aksjer. Strategene i Credit Suisse anbefaler for første gang i dette tiåret at fondsforvaltere sitter med flere amerikanske aksjer enn det som er vanlig. Meglerhuset begrunner det med forventninger om at rentenivået vil falle til 3 prosent i løpet av første halvdel av 2008.

Strategene i storbanken HSBC har oppgradert det amerikanske markedet til overvekt. - Vi tror at rentene vil falle, og at en god del av dårlige nyheter er priset inn, sier strategene ifølge Marketwatch.

Gullprisen fortsatte oppturen mandag. Prisen for en unse har for første gang vært over 910 dollar, etter at grensen på 900 dollar ble brutt før helgen.

Olje viste også oppgang mandag. Den amerikanske referanseoljen WTI steg 1,6 prosent til 94,20 dollar.

Dagens nøkkeltall

Dow Jones +1,36% til 12.778,15

Nasdaq +1,57% til 2.478,30

S&P 500 +1,09% til 1.416,25

Annonsebilag