NA24.no

Norge har nok en gang kommet dårligst ut blant de skandinaviske landene. Andelen piratkopiert PC-programvare i omløp i Norge har riktignok gått tilbake med to prosentpoeng fra 29 prosent i 2010 til 27 prosent i 2011.
Norge har nok en gang kommet dårligst ut blant de skandinaviske landene. Andelen piratkopiert PC-programvare i omløp i Norge har riktignok gått tilbake med to prosentpoeng fra 29 prosent i 2010 til 27 prosent i 2011. Foto: Comstock

IT-kriminelle stjal 260 millioner

Sist oppdatert:
Hacket seg inn i database og tømte minibanker for 260 millioner kroner.

Et nettverk av cyberkriminelle har gjennomført et gigantisk bankran ved å tømme kontoer verden over for mer enn 260 millioner kroner.

Nettverket stjal penger i 26 land ved å hacke seg inn i en database med forhåndsbetalte betalingskort og tømme minibanker, melder BBC ifølge NTB.

Påtalemyndigheten i New York har siktet sju personer i saken. En åttende mistenkt, den antatte lederen av banden, skal ha blitt drept i april.

– Istedenfor våpen og masker brukte dette kriminelle IT-nettverket bærbare datamaskiner og internett, heter det i en uttalelse fra den amerikanske påtalemyndigheten.

I tillegg har politi i Japan, Canada, Storbritannia og 13 andre land bidratt i etterforskningen.

Bankkuppet var planlagt i lang tid. Først brukte hackere flere måneder på å skaffe seg adgang til forskjellige kredittkortopplysninger. Deretter slettet de grensen for hvor mye man kan ta ut på kortene.

En rekke personer ble så utstyrt med de stjålne kredittkortnumrene og pinkodene, slik de kunne lage falske bankkort og gå fra minibank til minibank og ta ut som mange penger som mulig. I desember slo nettverket til mot banken RAKBANK fra De forente arabiske emirater. Det ble gjennomført 4.500 uttak i 20 land, og utbyttet var rundt 30 millioner kroner.

I februar gjorde cybertyvene det samme mot Bank of Muscat i Oman. Denne gangen klarte de få ut over 230 millioner kroner fra minibanker i 24 land i løpet av ti timer. Banden forsøkte å hvitvaske pengene så raskt de kunne ved å åpne en bankkonto i Miami og kjøpe dyre biler og klokker.

Påtaleansvarlig Loretta Lynch sier tyveriet er det største i sitt slag hun noen gang har hatt noe med å gjøre. (NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere