*Nettavisen* Økonomi.

IT ledet an i USA

Texas Instruments satte fart i IT-sektoren og oljeprisen nådde 70 dollar.

09.06.09 22:36

Generelt endte børsdagen flatt i USA mandag, men god guiding fra Texas Instruments bidrog til å sende Nasdaq-indeksen opp.

I tillegg til estimatene fra Texas Instruments, steg oljeprisen, og det ble kjent at amerikanske myndigheter nå er forberedt på å tillate at 10 amerikanske banker skal få betale tilbake redningsmilliarder under TARP-programmet.

NA24 iMarkedet – siste fra finansmarkedene

Betaler tilbake støtte
Tirsdag bekreftet det amerikanske finansdepartementet at 10 amerikanske finansinstitusjoner har fått klarsignal til å tilbakebetale 68 milliarder dollar som en del av regjeringens prorgam for å redde bankene, TARP.

- Disse tilbakebetalingene er oppmuntrende tegn på økonomisk bedring, men vi har fortsatt mer arbeid å gjøre, sier finansminister Timothy Geithner i en uttalelse.

Finansaksjene viste jevnt over moderat positiv utvikling tirsdag.

God guiding
Texas Instruments guidet etter børs mandag om et overskudd på mellom 14 og 22 cents per aksje av en omsetning på mellom 2,3 til 2,5 milliarder for andre kvartal. Analytikerne har i snitt ventet overskudd på 10 cents av en omsetning på 2,21 milliarder dollar, ifølge Bloomberg.

Texas Instruments steg 6 prosent på børsen tirsdag. I tillegg steg Intel 3 prosent.

- De siste tre månedene har vi opplevde en av de beste rallyene i Wall Streets historie, og nå ser vi hvorfor. Texas Instruments og andre hever guidingen og mange selskaper som tidligere har vært ute med negative estimater har nå justert guidingen sin noen hakk i positiv retning, sier Rob Lutts ved Cabot Money Management i Massachusetts til nyhetsbyrået Bloomberg.

Olje i 70 dollar
Oljeprisen har tirsdag vært oppe i 70 dollar fatet. Til slutt endte prisen på et fat av den amerikanske referanseoljen WTI for julilevering opp nær 3 prosent til 70,01 dollar på råvarebørsen i New York. Så høyt har ikke handelen vært avsluttet siden begynnelsen av november i fjor.

Ifølge Reuters hevet meglerhuset Societe Generale tirsdag sine oljeestimater i 2009 med 8,50 dollar til 65 dollar i tredje kvartal, og hevet estimatet for fjerde kvartal med 11,50 dollar til 72,50 dollar per fat.

- Historisk er forholdet mellom olje og inflasjonsforventninger mye sterkere enn mellom olje og dollar, skriver global analysesjef Mike Wittner i Societe Generale, ifølge Reuters.

Les mer: Oljen lukter på 70 dollar

På børsen steg delindeksen for oljeselskaper 1 prosent, mens delindeksen for oljeservice klatret 2 prosent.

Rammet av svineinfluensa
Cruiserederiet Royal Caribbean, som også er notert i Oslo, nedjusterte guidingen på grunn av svineinfluensa.

Les mer: Svineinfluensa rammer cruisekjempe

Aksjen falt 4 prosent på New York-børsen.

Dagens nøkkeltall:

Dow Jones -0,02% til 8.763,06

Nasdaq +0,96% til 1.860,13

S&P 500 +0,35% til 942,43

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag