NA24.no

IT opp, industri ned

Sist oppdatert:
Nasdaq steg, men Dow Jones falt på blandet børsdag.

USA-børsene fremstod mandag som to ulike verdener. IT-dominerte Nasdaq steg over 1 prosent, anført av tungvektere som Intel og Microsoft, som endte opp henholdsvis 6 og 4 prosent.

Men Dow Jones-indeksen falt nær 1 prosent, tynget av industriselskaper som General Electric, Captepillar og Boeing.

Markedet åpnet med et markant fall. Men innkjøpssjefindeksen ISM kunne by på en liten overraskelse. I januar steg innkjøpssjefindeksen til 35,6 fra 32,9 poeng i desember. Dette var bedre enn ventet, og sendte indeksene opp fra en bunn tidlig på dagen..

Les mer: Uforutsett bedring blant innkjøperne

Fredag ble januarmåned avsluttet som en historiens verste åpninger på året.

Les mer: Tidenes verste januar

Stimuleringspakken til Barack Obama kan slite med å passere Senatet. I forrige uke godkjente Representantenes hus pakken, men ingen republikaner stemte for forslaget. Nå skal Senatet behandle saken, men der har ikke demokratene like stort flertall. I helgen advarte republikanernes leder Mitch McConnell at tiltakene kan bli nedstemt hvis ikke en del av de populistiske aspektene blir fjernet.

- Investorene forblir usikre rundt Obama-administrasjonens finansielle redningsplan, lønnsomheten til «bad bank» og potensialet rundt virkningen av en finansiell stimuluspakke, sier Lena Komileva ved meglerhuset Tullett Prebon i London til Marketwatch.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Makrotall i kø
Husholdningenes forbruk falt med 1 prosent i desember. Det viser ferske tall fra det amerikanske handelsdepartementet. Ifølge Dow Jones Newswire ventet økonomene at forbruket ville falle med 0,8 prosent den siste måneden i 2008. Samtidig ble forbruket for november revidert til et fall på 0,8 prosent fra minus 0,6 prosent som opprinnelig ble meldt.

Inntektene til privatpersonene falt med 0,2 prosent, mens her hadde økonomene ventet en nedgang på 0,4 prosent. Forbrukerne i USA blir trukket frem som nøkkelen til den økonomiske aktiviteten.

Prisindeksen PCE falt med 0,5 prosent i desember, mens kjerneprisindeksen PCE forble uendret. Dette er med på å fjerne faren for noen umiddelbar renteoppgang fra den amerikanske sentralbanken. På ett år har kjerneprisene steget med 1,7 prosent og det ligger under inflasjonsmålet til FED. Sentralbanken har dessuten signalisert at de venter at rentenivået vil ligge nær null i langt tid fremover, og har uttrykket bekymring for deflasjon.

Få de viktigste nyhetene rett på mobilen

Dette er bare starten på en uke med en haug med makrorapporter. Viktigst er arbeidsmarkedsundersøkelsesrapporten som kommer fredag.

- Alt kommer til å innta baksetet frem mot slutten av uken når vi før arbeidstallene, sier sjefstrateg Art Hogan i Jefferies & Co til CNN Money.

Hogan viser til at investorene nå har forlatt oppfatningen om at dårlig nytt er priset inn i markedet.

Ingen lek
Leketøyprodusenten Mattel la frem sitt resultat for fjerde kvartal før børs. Selskapets resultat ble nær halvert til 176,4 millioner dollar eller rundt 49 cent per aksje. Det er langt dårligere enn analytikernes forventninger som hadde sett for seg et fall til 71 cent per aksje.

Omsetningen viste også en betydelig nedgang for Mattel etter at Barbie-salget falt med 21 prosent. Aksjen falt 16 prosent.

Les mer: Barbie-salget dukker ned

Dårlig papir
Papirgiganten International Paper falt 11 prosent etter at Goldman Sachs ga aksjen en salgsanbefaling og spådde både underskudd og redusert utbytte for 2009.

Dagen nøkkeltall:

Dow Jones -0,80% til 7.936,75

Nasdaq +1,22% til 1.494,43

S&P 500 -0,05% til 825,43

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere