NA24.no

IT-preget børsopptur

Foto: MICHAEL NAGLE (Scanpix)
Sist oppdatert:
Fjerde plussdag på rad for Wall Street.

Det ble en ny positiv dag på Wall Street, den fjerde på rad. Det var spesielt IT-sektoren som trakk lasset, og både S&P 500 og Nasdaq nådde de høyeste nivåene siden i fjor høst. I tillegg bidrog energirelaterte aksjer godt etter overraskende lave oljelagertall.

Finanssektoren var generelt svak etter skuffende tall for omsetningen av nye boliger.

På en ellers stille nyhetsdag er det flere makrotall som preger handelen.

Det kom dårlig nytt fra boligmarkedet. Salget av nye boliger falt med 11,3 prosent i forrige måned. Basert på en årlig salgstakt lå salget av nye boliger på 355.000 i november. Det er godt under hva markedet hadde forventet og stikk i strid med utviklingen for bruktboligsalget. Økonomene forventet på forhånd at boligsalget ville stige med 1,9 prosent til 438.000 i november.

Les mer: Elendig salg av nye boliger

Tilliten blant forbrukerne er heller ikke like høy som økonomene ventet. I desember økte forbrukersentimentindeksen til 72,5 poeng og kom dermed inn under forventningene på 73,5 poeng. Det er likevel en klar oppgang sammenlignet med november.

Les mer. Tilliten ikke helt i mål

Noe lavere for husholdningene
Tall fra det amerikanske handelsdepartementet viser at forbruket og inntektene til husholdningene havnet noe under forventningene i november. I løpet av årets nest siste måned steg forbruket med 0,5 prosent, mens inntektene økte med 0,4 prosent. Økonomene hadde ifølge Bloomberg ventet en oppgang på henholdsvis 0,6 prosent og 0,5 prosent.

Det er likevel den beste oppgangen i forbruket på over fire måneder, og andre måned på rad med opptur. Forbrukerne er selve nøkkelen til en bedring i økonomien. De står for rundt 70 prosent av all den økonomiske aktiviteten i USA. Oppgangen i inntektene skyldes i stor grad en økning i lønningene.

Spareratene av disponibel inntekt holder seg på 4,7 prosent, mens prisveksten er godt under sentralbankens mål.

Les mer. Forbruket noe under pari

Sterkt oljemarked
Den amerikanske referanseoljen WTI for februarlevering har steget 2,08 dollar til 76,48 dollar fatet på råvarebørsen i New York.

Oppgangen kommer etter at ukentlige lagertall fra USA viste overraskende fall, spesielt for råolje. Lagrene av råolje falt 4,8 millioner fat til 327,5 millioner fat. Ifølge en undersøkelse gjort av Bloomberg News hadde markedet i snitt ventet et fall på 1,67 millioner fat.

Delindeksen for oljeaksjer 0,5 prosent, delindeksen for oljeservice klatret 1,5 prosent.

Freeport-McMoRan Copper & Gold, verdens største børsnoterte kobberprodusent, steg drøyt 3 prosent.

Dagens nøkkeltall

Dow Jones +0,01% til 10.466,44

Nasdaq +0,75% til 2.269,64

S&P 500 +0,23% til 1.120,59

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere