NA24.no

Italienere krever 60 milliarder av Statoil

(eninorge.com)
Sist oppdatert:
Italienske Eni går til voldgiftssak mot Statoil.

Statoil tar 50 prosent overpris for gass Italia er forpliktet til å kjøpe, ifølge oljeselskapet Eni.

Nå krever italienerne ti millliarder dollar, eller 60 milliarder kroner, i erstatning.

- Vi har ikke noe alternativ til å starte en voldgiftssak mot Statoil, sa toppsjef Paolo Scaroni etter selskapets annenkvartalspresentasjon 1. august. Det er imidlertid først nå størrelsen på kravet er blitt kjent.

Årsaken til at Statoils salgspris angivelig ligger så høyt over markedsprisen, skal være at den langsiktige leveranseavtalen fra 1997 låser gassprisen til oljeprisen. Siden 1997 har gassprisen på det åpne markedet utviklet seg langt svakere enn oljeprisen.

Både russiske Gazprom og algeriske Sonatrach skal ha senket sin gasspris i lignende diskusjoner med Eni, men Statoil har så langt avvist å jenke seg.

Voldgift er en form for privat rettergang der en tvist løses av en voldgiftsrett i stedet for av de alminnelige domstoler. En voldgiftsbehandling foregår stort sett på samme måte som en rettssak. Voldgiftsretten har en eller flere dommere, det er en part som er saksøker og den annen part er saksøkt og voldgiftsretten avsier en dom i saken. Den viktigste forskjell fra vanlig rettergang er at dommerne er oppnevnt av partene. Kilde: Wikipedia.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere