Italiensk klovn senker Europa

Foto: (Afp)

Og i kulissene finnes Silvio Berlusconi.

26.02.13 10:28

Da 99,9 prosent av stemmene fra valget var talt opp natt til tirsdag, hadde sosialdemokratene i PD og deres allierte sikret seg flertall i annetkammeret med 29,5 prosent av stemmene, mens de konservative fikk 29,2 prosent. Dette var nok til å sikre et flertall av setene i forsamlingen.

Også i førstekammeret fikk sentrum-venstre alliansen størst oppslutning, 31,6 prosent mot 30,7 prosent for sentrum-høyre fløyen.

Det er imidlertid ikke nok til å sikre et regjeringsdyktig flertall, selv med støtte fra avtroppende statsminister Mario Monti og hans sentrumsblokk.

Trenger støtte
For å kunne danne regjering trenger PD-leder Pier Luigi Bersani 158 representanter i førstekammeret, men ser ut til å ende med 121.

Montis sentrumsblokk ser ut til å måtte nøye seg med 22, og Bersani trenger dermed støtte fra komikeren og klovnen Beppe Grillo og hans protestparti Femstjernersbevegelsen som ligger an til å få 54 representanter.

Et samarbeid med tidligere statsminister Silvio Berlusconi virker lite sannsynlig. Berlusconi har fornyet sin allianse med Lega Nord. PdLs partisekretær, Angelino Alfano er imidlertid statsministerkandidaten, ikke Berlusconi

Grillo har også tidligere avvist samarbeid med både Bersani og Berlusconi.

Klikk på bildet for å forstørre.

Omvalg
Dersom sentrum-venstre ikke lykkes med å finne alliansepartner, vil det trolig resultere i omvalg.

- Dette er en svært delikat situasjon for landet, medga Bersani i sin første kommentar til valget.

Grillo og hans parti kommer trolig til å selge seg dyrt og har lovet å gjøre livet surt for regjeringen, uansett hvilken koalisjon man ender opp med.

Protestbevegelsens suksess kan dermed bli den viktigste grunnen til at Italia heller ikke etter valget klarer å få et styringsdyktig flertall som kan sikre landet en vei ut av den økonomiske krisen.

Børser og renter straffes
Som en konsekvens av valgets utfall svarer markedet tirsdag med å sende renten på tiårig statsgjeld opp med hele 46 basispoeng til 4,82 prosent. Dette er det høyeste nivået siden november i fjor. Prisen på å forsikre seg mot at Italia skal få problemer med å gjøre opp for seg fyker også rett opp.

JPMorgan har anslått at utfallet av valget vil føre til at renten på tiårige italienske lån vil stige med mellom 40-100 basispoeng de kommende dagene.

Også børsene i Europa får gjennomgå med fall på mellom 1-4 prosent.

Hovedindeksen på Oslo Børs faller med 1,22 prosent til 468,96 poeng ved åpning.

For eurosonen er en stigende italiensk statsrente dramatisk. Landet er riktignok EUs tredje største økonomi, men det er samtidig det landet som skylder mest penger, vel 2.000 milliarder euro.

Flere frykter at stigende italienske renter vil spre seg til naboland som Spania, Portugal og Hellas, og med det fyre opp uroen i eurosonen.

En slik spredning ser man også tirsdag, da renten på spanske lån med ti års løpetid stiger med 31 basispoeng til 5,41 prosent.

Sist frykten herjet var også en av dette valgets hovedpersoner i vinden.

Klikk på bildet for å forstørre.

Berlusconi i kulissene
Italias Silvio Berlusconi er sannsynligvis støvellandets mest kjente ansikt og han var også statsminister mens eurokrisen herjet som verst.

Før Berlusconi gikk av 16. november 2011 opplevde han store problemer innad i sitt eget parti. Landets daværende finansminsiter Giulio Tremonti skal sågar ha sagt til Berlusconi at problemet til Europa og markedene, feil eller ei, er faktisk deg.

Når han trakk seg var renten på italienske papirer med ti års løpetid på mer enn 6,7 prosent, noe som var det høyeste nivået siden euroen ble innført.

Til valget nå har hans gruppering lovet å komme med skattekutt og oppheve deler av krisetiltakene som har blitt innført.

Fornærmelser i kø
I løpet av sine tre tidligere regjeringer kom Berlusconi med en rekke krumspring for å skjerme seg selv fra juridisk granskning av korrupsjon, regnskapsjuks og skattesvik.

Han har også, i et av Europas viktigste land, brukt egne medier, han kontrollerer det aller meste av både privat og statlig TV, for å fremme seg selv og sin politikk.

I hele sitt offentlige liv har Berlusconi også kommet med kraftige og omstridte utspill.

- Kinsere koker barn
Flere ganger tidligere har han hevdet at kinesiske kommunister kokte barn for å lage gjødsel. Romano Prodi, som vant valget mot Berlusconi i 2006, hadde det kommunistiske partiet som en del av sin plattform.

Et tysk medlem av EU-parlamentet kalte han en nazistisk vakt i en konsentrasjonsleir.

Den finske presidenten Tarja Halonen mente Berlusconi at han kunne overbevise med sin playboy-sjarm.

Så vekket han harme hos store deler av landets feminine befolkning. Årsaken skyldes følgende kommentar han kom med på et TV-program rettet mot den tidligere ministeren Rosy Bindi.

«Du har alltid vært vakrere enn intelligent».

Heller ikke eurosonens mektigste leder, tyske Angela Merkel, skal ha sluppet unna Silvios skarpe tunge.

Henne skal han flere ganger ha omtalt som «Culona inchiavabile» i et telefonintervju i juli. Intervjuet ble tatt opp grunnet en etterforskning knyttet til utpressing mot Berlusconi.

Litt omskrevet betyr dette utrykket en person med en stor bakdel som man ikke kan ha sex med, noe som neppe er med på å bedre Italias allerede frynsete rykte hos tyskerne.

Seg selv, derimot, har han beskrevet som italiensk politikks svar på «Jesus» og som «Supermann».

Mer fra Nettavisen:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.