NA24.no

Foto: Espen Bless Stenberg (Nordlys)

Ivar Johan meldte fra om grisekjøring - endte selv opp som fotgjenger

Sist oppdatert:
Politiet mente han var psykisk ustabil - trodde han hadde ringt inn og anmeldt seg selv.

HARSTAD (Nordlys.no): Natt til 9. juni i sommer var Ivar Johan Theodorsen (20) på vei hjem fra helgejobben sin ved Sørreisa hotell, hvor han er ansatt som bartender. På vei mot Buktamoen i Målselv ble han forbikjørt av en bil av samme merke som han selv kjører, skriver Nordlys.no.

Ivar Johan reagerte på svinkjøringa og ringte inn til politiet for å varsle. Han fikk kun med seg bokstavene, og de to første numrene i registreringsskiltet. Da han kom til Buktamoen bestemte han seg for å stikke innom bensinstasjonen for å slå av en prat med en kompis.

- Da jeg satte meg i bilen for å kjøre de 19 kilometerne hjem fra Buktamoen, kom politiet i ei voldsom fart. De stoppet opp bak meg, og jeg tenkte at her er det best å gjøre som de sier.

Nordlys møter Ivar Johan i Harstad, hvor han til daglig er i yrkespraksis ved en av byens restauranter. Her bor han hos familie, og farter fram og tilbake med hurtigbåten.

Frustrasjon
Theodorsen hadde ingenting å skjule, og gjorde som politibetjentene befalte. Han gikk ut av bilen, og tok med seg nøklene. Derpå startet det som ble et flere timer langt mareritt i politiets varetekt for 20-åringen. Politiet fratok den unge mannen nøklene til bilen. Inne i bilen rotet de rundt i toalettmappa og fant små mengder ADHD-medisin.

- Dette er medisin jeg ikke bruker lenger. Jeg har lært meg å kontrollere sykdommen min selv, men selvfølgelig styrket dette mistanken mot meg, hevder Ivar Johan Oppgitt.

En av politibetjentene tok en telefon for å sjekke bakgrunnen til Ivar Johan. Det endte med at også førerkortet ble beslaglagt. Den ulykkelige sjåføren dundret neven i sin egen bildør i frustrasjon.

- At jeg fikk utløp for min frustrasjon gjorde bare situasjonen verre for meg. Jeg ble brått lagt i bakken og påført håndjern, ifølge Theodorsen.

Erstatning
Politiet hadde nemlig fått høre at Theodorsen var innlagt på psykiatrisk avdeling på Åsgård bare noen måneder tidligere. Han hadde møtt veggen, og ble lagt inn mot sin vilje den ene dagen. Den andre dagen ble han frivillig for å slappe av og hente seg inn.

- Så ble jeg utskrevet av to leger som fant ut at jeg var helt frisk, og det er jeg fortsatt. Dette brukte altså politiet mot meg for å ta sertifikatet fra meg. Noe som har medført at jeg har mistet jobben jeg hadde som budbilsjåfør, og har havnet i økonomisk uføre. Politiet har behandlet meg som dritt, og ikke som et menneske i denne saken, sier 20-åringen.

Han fikk ikke noen begrunnelse for behandlingen av politiet, og mener at han ikke opptrådte truende på noen som helst slags måte.

- Det eneste jeg sa var at dersom de skadet bilen min, ville jeg komme på lensmannskontoret og be om å få erstattet skadene. De mente dette var såpass truende oppførsel at de la meg i jern, hevder han.

Misforståelse
Etter at Ivar Johan ble lagt i jern på Buktamoen ble han kjørt hjem til foreldrene. Uten å be om tillatelse ble politiet med opp i huset. 20-åringens mor kom bestyrtet ut av soverommet for å høre hva som foregikk.

- Da mamma satt seg ned for å prate med politiet, kom det fram at jeg var syk. Jeg hadde ringt inn og anmeldt meg selv for tullkjøring, ifølge politiet. De hadde misforstått meldinga jeg hadde ringt inn på den andre Forden som passerte meg, ifølge Theodorsen.

Ivar Johan forteller at moren sa seg enig med politiet om at sønnen måtte være syk, ettersom han hadde angitt seg selv.

- Dette kunne de ikke fortelle meg tidligere sånn at vi fikk avklart misforståelsen. Samtidig som de pratet med mamma, drev en av betjentene og fotfulgte meg, til min store irritasjon. Da politiet skulle dra, virket det som de hadde endret holdning. Da var de plutselig som fløtepuser, men jeg takket bare for drittsekkoppførselen.

Fant ikke saken
Mandagen etter tok den ulykkelige sjåføren, som mistet budbiljobben umiddelbart, kontakt med advokat Cato Simonsen på Finnsnes. Han har forsøkt å hjelpe Ivar Johan med å få sertifikatet tilbake.

- Tre uker etter at politiet fratok meg sertifikatet, dro jeg til lensmannen i Målselv for å hente det tilbake. For slik er reglene, sier Ivar Johan.

Men lensmann Andreas Nilsen kjente knapt nok til saken, og måtte lete lenge for å finne papirene. Lensmannen avslo raskt kravet om å få tilbake sertifikatet. Nå har det gått over fem måneder siden den dramatiske hendelsen på Buktamoen, og Theodorsen har mistet all tillit til både politiet, og systemet som skal hjelpe folk i slike situasjoner.

- Torsdag i forrige uke var jeg lovt at fylkeslegen skulle se på saken min, og komme fram til ei beslutning. Det klarte de ikke. Mange ganger har jeg ergret meg over den telefonsamtalen til politiet. Aldri mer kommer jeg til å ringe for å varsle om idiotiske hendelser, sier han oppgitt.

- Har du noen gang hatt problemer med politiet tidligere, som kunne ha ført til at de hadde deg i søkelyset?

- Etter at jeg fikk sertifikatet, har jeg ikke mottatt noen møter eller fått noen prikker på sertifikatet. På grunn av de store avstandene mellom hjem, jobb og skole, er jeg avhengig av å kunne kjøre, derfor har jeg ikke tatt noen sjanser, sier han.

Mer enn skikket
Advokat Cato Simonsen representerer Ivar Johan Theodorsen. Han sier at det har vært vanskelig å følge opp saken i etterkant av hendelsen.

- I det her tilfellet har oppfølgingen mot førerkortkontoret vist seg vanskelig. Det har vært utfordrende å få kontakt, og vanskelig å få etterlyst saksstatus, sier Simonsen.

Han mener at den dokumentasjonen som har framkommet i saken, viser at det ikke var grunnlag til å frata Ivar Johan Theodorsen sertifikatet.

- Den dokumentasjonen som foreligger i saken fra hans fastlege, fra Senter for psykisk helse i Troms, og fra Universitetssykehuset i Nord-Norge, tilsier etter min mening klart at Ivar Johan er mer enn skikket til å kjøre bil, sier Simonsen.

Ingen kommentar
Regionlensmann Andreas Nilsen i Målselv sier at han ikke kan kommentere enkeltsaker.

- Betjentene gjorde ei vurdering på stedet. Dette er ikke noe jeg kan kommentere.

På generelt grunnlag sier Nilsen at det er veldig mange førerkortbeslag som blir gjort med grunnlag i førernes helsemessige tilstand.

- Dette håndteres av forvaltningsenheten i Troms politidistrikt. Utover det vil jeg ikke si noe.

- Kan du kommentere kritikken som rettes mot dine betjenter i forbindelse med pågripelsen?

- Nei. Jeg registrerer at dette er en gammel sak, og det er naturlig at en klage kommer kort tid etter hendelsen. Nå er vi i november, mens hendelsen skjedde i juni, sier Nilsen.

Nordlys kontaktet forvaltningssjef Astrid Nilsen i Troms politidistrikt for å høre hvordan saken står. Hun sier det samme som lensmannen.

- Jeg kan ikke kommentere enkeltsaker. Taushetsplikten fratar meg retten til å bekrefte om vedkommende i det hele tatt har en sak her hos oss, sier Astrid Nilsen.

Hun sier at dersom Ivar Johan Theodorsen ønsker å ta kontakt med henne for å avklare situasjonen, er han mer enn velkommen til det.

- Så skal jeg se på saken, og vurdere om det er noe vi kan gjøre annerledes, sier Nilsen.

Les flere saker hos Nordlys her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere