OSLO (Nettavisen): Eiendomsbaronen Ivar Tollefsen, som gjennom selskapet Fredensborg AS eier 4500 leiligheter bare i Oslo og som også har store investeringer i Danmark og Sverige, har kjøpt den tidligere amerikanske ambassaden i Henrik Ibsens gate 48.

Betalte 480 mill. kroner

480 millioner kroner betalte Tollefsen og Fredensborg for eiendommen, tilsvarende «en halv Picasso», ifølge Tollefsen selv.

Nå rives gjerdene foran bygget. Tollefsen vil åpne opp og fylle bygget med både kontorer og publikumsrettet virksomhet. Blant annet ønsker han å bruke takterrassen - med utsikt over Slottsparken - til uterestaurant.

Vil bruke taket

- Jeg ser for meg en folkelig restaurant her på taket der du kan ta deg en halvliter og se mot parken, byen og fjorden, sier milliardæren og eiendomsinvestoren til Nettavisen mens han viser rundt på taket av det tidligere ambassadebygget.

Fredet av Riksantikvaren

Henrik Ibsens gate 48, reist i 1959, er ikke hvilket som helst bygg. Det ble tegnet av den verdenskjente finsk-amerikanske arkitekten Eero Saarinen og betegnes som et ikonisk verk innen modernismen. USAs ambassade har hatt adresse her inntil de flyttet til nybygg på Huseby i fjor. Saarinens ambassadebygg er nå fredet av Riksantikvaren. Det ble markert med et arrangement onsdag der både riksantikvar Jørn Holme, byantikvar Janne Wilberg og den nye eieren, Ivar Tollefsen, deltok.

Utelukker ikke utvidelse i høyden

Tollefsen sier til Nettavisen at han har stor respekt for bygget og vil gå varsomt fram - i dialog med myndighetene. Men han sier det vil bli ombygginger på en eller annen måte og utelukker for eksempel ikke utvidelser i høyden. Han viser blant annet til at USAs tidligere ambassade i London, også det tegnet av Saarinen, har blitt godkjent som hotell.

- Det som er gøy med prosjekter som dette er at de flinkeste arkitektene i verden kaster seg over og har lyst til å jobbe videre med det Saarinen i sin tid skapte.

- Blir det tilbygg, blir det påbygg, skal det bygges i høyden?

- Det er vanskelig å si foreløpig. Jeg tviler på tilbygg. Fasadene slik de står nå må stå. Sokkelen er en høy betongsokkel som stenger bygget, så der vil jeg tro det kommer til å skje noe. Påbygg er en mulighet. Vi vet at de bygger på halvannen etasje i London, basert på Saarinens opprinnelige skisser. Men vi vil ikke gjøre noe som ikke blir veldig fint. Det gjelder både oss og arkitektene som jobber med dette.

Flytter hovedkontoret

Tollefsen sier at Fredensborg AS vil flytte sitt hovedkontor til ambassadebygget.

- Vi er 70-80 personer, og vi kommer til å sitte litt tett i halvannen etasje, sier han.

Les også: Riksantikvaren freder USAs tidligere ambassade

Les også: Tollefsen gjorde sitt første kjøp her – nå bygger han på med tårn