«Fikk brev i postkassa. Endelig har Kristine og jeg blitt registrert som foreldre til Iver, eller KRISTINE*GUTT, som Nav valgte for oss. Vi titter litt på nav.no for skjemaet for navnebytte vi, da.»

Det sier pappa Jens Iver Heramb Gjerlaug i instagraminnlegget om det heller uvanlige navnet sønnen hans endte opp med.

Det hele startet på sykehuset i sommer, da Jens ikke var til stede for å ta med sønnen hjem og dermed ikke fikk skrevet under på farskapet. I stedet måtte han registrere det på Nav.

- Håper det ikke har vært mennesker i bildet

- Jeg var ikke med på å hente Iver på sykehuset, derfor fikk jeg ikke skrevet under på foreldreansvarsskjemaet. Vi måtte gjøre det i etterkant, forteller Jens til Nettavisen.

Det var starten på en heller kronglete vei for å gi den nye verdensborgeren et navn.

Da de fikk registreringspapirene sykehuset hadde sendt inn fra Nav, hadde navnet på sønnen blitt «Kristine*gutt».

(Artikkelen fortsetter under)

- På sykehuset bruker de mors navn og kjønn før barna blir tildelt navn. Dette må ha blitt sendt inn til Nav-systemet på en eller annen måte. Jeg håper virkelig ikke det har vært noen mennesker inne i bildet, men at det har vært en datafeil, humrer Jens.

Les også: 10 ting foreldre gjør, men som de ikke vil innrømme

Måtte ta fri fra jobben

Fordi de både skulle registrere navn på barn og farskap, kunne ikke dette gjøres på nett.

Jens og mamma Kristine Bergli Wold måtte ta seg fri fra jobb for å reise til Nav i Lillestrøm og manuelt skrive under på et skjema for både registrering av far og navn.

Søknaden ble sendt, men avslått fordi den ikke var stemplet. Denne ble senere sendt inn igjen: Familien venter nå på tilbakemelding.

- Det er en kronglete måte å løse det på. Det er rart at man ikke bare kan sende inn elektronisk. Der kunne vi registrert navnet til Iver, som han heter. Han skal også ha Jens sitt etternavn, Gjerlaug, sier mamma Kristine Bergli Wold.

- Vi skal til Syden i julen, og skulle ordnet pass til Iver. Det går ikke med navnet han har i dag. Heldigvis har vi god tid, avslutter Jens Iver Heramb Gjerlaug.

Les også: Disse navnene var populære i 2015

- Følger det som står i folkeregisteret

- Vi i Nav følger det som står i folkeregisteret. Jeg vil tro at på det tidspunktet vi sendte ut brevet, så hadde ikke foreldrene folkeregistrert babyen, sier Cindy Empaynado, kommunikasjonssjef i Nav Akershus, til Nettavisen.

Hun kjenner ikke til, og kan derfor ikke kommentere, den konkrete saken.

Kommunikasjonsrådgiver Helen Rist i Skattedirektoratet sier de heller ikke kan si noe om den konkrete saken på grunn av taushetsplikt. På generelt grunnlag sier hun:

- Når et barn er født og får tildelt fødselsnummer, får foreldre tilsendt forespørsel om navnevalg. I denne forespørselen fremgår det at barnet automatisk får mors etternavn hvis navn ikke meldes innen barnet er seks måneder gammel. Når barnet er noen måneder gammelt og hvis vi ennå ikke har mottatt navnemelding, så purrer vi etter denne. Fører ikke purringen frem så varsler vi igjen om plikten til å melde navn.

Dersom navnet ikke er meldt innen barnet er seks måneder, blir det stående registrert uten fornavn, men med mors etternavn. Hun sier det er få tilfeller hvor dette skjer.

- Staten har ikke rettslig adgang til å dele ut fornavn.

- Foreldre som ønsker å registrere eller endre navnet til sitt barn, kan ta kontakt med Skatteetaten, avslutter Rist.

Det har ikke lyktes Nettavisen å finne ut om tilfellet kommer som følge av automatisk registrering eller om det dreier seg om en menneskelig svikt.

Les også: Disse navnene blir populære i 2016

Og denne: Barn tar skade av å få grov kjeft