Ja i folkeavstemningen kan bli nei til regjeringen

Det greske flagget er plassert på en bod som selger sukkerspinn i den nordlige byen Thessaloniki i Hellas onsdag. Samme dag oppfordret landets statsminister grekerne til å stemme nei til låneavtalen med EU søndag.

Det greske flagget er plassert på en bod som selger sukkerspinn i den nordlige byen Thessaloniki i Hellas onsdag. Samme dag oppfordret landets statsminister grekerne til å stemme nei til låneavtalen med EU søndag. Foto: Alexandros Avramidis (Reuters)

Sier folket ja til kreditorenes krav i folkeavstemningen, kan det være over og ut for Hellas' venstreorienterte regjering

02.07.15 13:07

Sier folket ja til kreditorenes krav i folkeavstemningen, kan det være over og ut for Hellas' venstreorienterte regjering.

– Ja, vi kan godt komme til å gjøre det. Men vi vil gjøre dette i en samarbeidets ånd med den som tar over for oss, svarer finansminister Yanis Varoufakis på spørsmål fra australske ABC om regjeringen går av hvis grekerne ikke følger oppfordringen deres i folkeavstemningen søndag.

LES mer: Tsipras ber folket si «nei» – igjen

I så fall heter ikke finansministeren Varoufakis lenger, gjør han det klart overfor Bloomberg.

– Når du går i kamp, tenker du ikke på tap, sier han.

LES også: Oppgang på Wall Street før Hellas-deadline
OG her: Hellas bryter låneforpliktelsene - da skjer følgende

Ja eller nei
Grekerne skal stemme ja eller nei til det siste forslaget til et forlenget låneprogram med EU og IMF.

Statsminister Alexis Tsipras har oppfordret grekerne til å stemme nei, mens den konservative opposisjonen ber dem støtte kreditorenes forslag.

Ettersom låneprogrammet allerede har utløpt, så stemmer i realiteten grekerne over noe som ikke finnes lenger. Men over det som kan bli utgangspunktet for forhandlinger om en ny lånepakke til en tom statskasse.

Nederlag
Tsipras har gått langt i å si at dersom flertallet stemmer ja, vil han og regjeringen heller gå av enn å gjennomføre kreditorenes kutt.

– Vi kommer til å respektere det, men det blir ikke oss som gjennomfører det, har han sagt om innstrammingspolitikken grekerne i så fall går med på.

– Et ja-resultat vil være et stort nederlag for statsminister Alexis Tsipras. Han vil måtte trekke seg og be om nyvalg eller en koalisjonsregjering, skriver Aristides Hatzis ved Universitetet i Aten i en kommentar i Financial Times.

Sterkere kort
Europarådet mener den greske folkeavstemningen søndag ikke innfrir rådets standarder og ikke har gitt befolkningen god nok tid til sette seg inn i et spørsmål med vidtrekkende konsekvenser.

Tsipras mener folkeavstemningen er det demokratiske svaret og håper et nei skal gi ham sterkere kort i nye forhandlinger med kreditorene. Europeiske ledere har på sin side advart ham om at det vil bli oppfattet som et nei til euroen.

– Den greske regjeringen mener et nei vil presse EU, Den europeiske sentralbanken og Det internasjonale pengefondet til et kompromiss. Jeg har mine tvil, kommenterer Hatzis.

Les også: SV oppfordrer regjeringen til Hellas-vennlig grep

Les også: Hellas: - De kan dra til helvete

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.