*Nettavisen* Økonomi.

Ja til krisepakken

Foto: HO (Reuters/Scanpix)

Senatet sa ja natt til torsdag. Representantens hus gjenstår.

02.10.08 04:28

Senatet stemte natt til torsdag norsk tid ja til den foreslåtte finanspakken på 700 milliarder dollar med 74 mot 25 stemmer.

Både presidentkandidatene Barack Obama og John McCain, samt visepresidentkandidat Joe Biden, stemte ja.

Dette skjer etter at Representantenes hus, den andre delen av Kongressen, mandag overraskende sa nei til den foreslåtte krisepakken.

Den pakken som nå ble vedtatt i Senatet er noe utvidet i forhold til den Representantenes hus stemte ned. Planen er nå å forsøke å få flertall for den modifiserte pakken også i Representantens hus, muligens på fredag.

Umiddelbart etter avstemningen i Senatet takket finansminister Henry Paulson for resultatet, og ba innstending om at også Representantenes hus sier ja.

Avgjørelsen i Senatet kom etter at finansmarkedene i USA hadde stengt. S&P 500-indeksen endte onsdag ned 0,45 prosent, etter å ha svingt mye i løpet av dagen.

Slag i ansiktet
Det var blant republikanerne i Representantenes hus det mandag var flertall mot pakken, mens en liten majoritet av demokratene stemte for.

Dette var et hardt slag for president George W. Bush, finansminister Henry Paulson og sentralbanksjef Ben Bernanke, som alle er republikanere.

Avgjørelsen bidrog til at S&P falt nesten 9 prosent mandag, før børsene hentet seg en del inn igjen tirsdag i håp om at pakken likevel skulle bli vedtatt.

Ballet på seg
Det har vært en lang og kronglete vei for Paulsons plan. Den opprinnelige skissen var på tre A4-sider og kokte egentlig ned til følgende: Gi meg 700 milliarder dollar og la meg kjøpe ting som har med boliglån å gjøre.

Underveis har planen ballet på seg som en snøball, og er nå på hundrevis av sider og pakket full av godbiter for enhver smak.

Allerede da pakken ble stemt ned i Representantens hus var det kommet med punkter om at staten skulle kunne kreve eierandeler av banker som deltar i programmet. Det var også lagt inn et punkt om hjelp bil gjeldsofre, om kontroll og oppfølging av programmet. I tillegg skulle ikke hele summen gjøres tilgjengelig umiddelbart.

Men etterpå ble planen ytterligere utvidet, i et forsøk på å sukre pillen for skeptiske kongressmedlemmer.

For det første ble garantibeløpet for innskudd i banker øket fra 100.000 dollar til 250.000 dollar.

I tillegg ble det lagt inn ulike skattelettelser. Og ikke bare generelle skattelettelser. En rekke ting som ikke har noe med å redde finanssystemet er kommet med, for eksempel en støtteordning for områder som er spesielt avhengige av skogsdrift, støtte for fornybar energi og et punkt om at forsikringsselskaper må dekke psykisk sykdom på linje med andre lidelser.

Men det viktigste var tross alt fortsatt: Inntil 700 milliarder dollar for å sette et gulv i det råtne markedet for verdipapirer basert på boliglån.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.