NA24.no

Ja, vi elsker dyr strøm!

Sist oppdatert:
Flertallet av nordmenn mener tydeligvis det er en borgerplikt å betale mer enn nødvendig for strømmen.

(NA24-KOMMENTAR:) De siste ukene er strømprisen mer enn halvert, og den varslede krisen til vinteren er på det nærmeste avlyst. Men det kommer sikkert nye pristopper og nytt raseri blant strømkundene, for dette er et eksplosivt tema i Norge.

Det merkelige er at selv om nordmenn elsker å klage på strømprisen, elsker vi tydeligvis også å betale unødvendig mye for strømmen.

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at seks av ti husholdninger fortsatt holder på de tradisjonelle strømkontraktene, såkalt standard variabel pris, heretter kalt variabel pris.

Er dyrest over tid
Samtidig viser SSBs tall at variabel pris er den klart dyreste kontraktstypen over tid.

Det finnes i hovedsak tre typer prisavtaler i forbrukermarkedet: Variabel innebærer at kraftprodusenten etter eget hode setter en pris som blir ansett som akseptabel i forhold til svingningene på kraftbørsen. Prisen endres når det blir vurdert riktig, og dette må varsles 14 dager i forkant.

Den andre varianten er fastprisavtaler. Dette fungerer som et fastrentelån. Du får en fastsatt pris i en avtalt periode, for eksempel ett eller tre år. Rundt 10 prosent har denne typen.

Den tredje er spotpris. Dette innebærer at du betaler et fast påslag i forhold til prisen for en kilowattime på kraftbørsen Nord-Pool, for eksempel 1 eller 2 øre på toppen av børsprisen. Rundt 30 prosent av kundene har slike avtaler.

Det siste er klart billigst, ifølge tallene fra SSB. Fra 1999 til 2005 har denne typen kraft i snitt kostet forbrukerne 33,0 øre pr. kilowattime inkludert avgifter, men utenom nettleie (som er den samme uansett hva du betaler for kraften). Variabel kraft har i snitt kostet 37,4 øre pr. kilowattime.

Det betyr at spotkraft over mange år har vært mer enn 10 prosent billigere enn standard variabel kraft. For en husholdning som bruker 25.000 kilowattimer i året, betyr det en innsparing på en tusenlapp i året.

Og spotpris har vært billigere enn variabel pris hvert eneste år fra 1999 til 2005.

Ikke overraskende
Dette er egentlig ikke overraskende. Spotprisavtaler er mer «transparente» enn variabel pris. Det er enkelt å sammenligne de konkurrerende tilbudene. Og det er lett å se hvis en aktør som tidligere var billig ikke lenger er det. Det eneste som teller er om påslaget er 1 eller 2 øre eller noe annet.

Dette er mye vanskeligere med variable kontrakter, hvor selskapenes marginer i stor grad bestemmes av hvor raske eller trege de er med å sette opp og ned prisene sine.

At selgerne i et marked som er lite transparent for kjøperne, setter prisene høyere enn i et mer transparent marked er helt etter læreboken.

Siden 1999 har variabel pris også vært klart dyrere enn fastpriskontrakter. Dette skyldes imidlertid for en stor del at fastprisavtalene kom godt ut under toppen i 2003. Det er ikke nødvendigvis representativt, men er likevel enda en indikasjon på hvor høyt den variable prisen har ligget.

Ikke større risiko
Men så får man vel en mye større risiko med spotpris, siden prisen på Nord Pool kan svinge mye? Oppsiktsvekkende nok synes svaret å være nei, i alle fall når man ser på kvartalsbasis, som SSB gjør.

Den ene virkelig høye toppen vi har hatt i strømmarkedet kom i første kvartal 2003. Da var gjennomsnittlig variabel strømpris 93 øre pr. kilowattime (med avgifter, men uten nettleie). I samme kvartal var gjennomsnittlig spotpris til forbruker 57 øre. Poenget er at enkelte dager med ekstremt høy spotpris ikke utgjør så mye når du får strømregningen.

Ingen bør ha variabel
Konklusjonen er: Den som har dårlig råd og prioriterer trygghet høyt bør velge en fastprisavtale med rimelige lang løpetid. Den som har normal økonomi bør velge en spotprisavtale. Ingen bør velge variabel pris.

Men det gjør altså fortsatt de fleste, samtidig som de klager på strømprisen. Kanskje de rett og slett liker å sutre?

Are Slettaner tidligere leder for TV 2 Nettavisens økonomiseksjon og redaktør for iMarkedet.no. Han jobber nå for NA24 fra Houston, USA, og skriver blant annet kommentarartikler. Her kan du lese de siste dagenes kommentarer:

Fører IKEA til sosial nød?
Marked skaper velferd
Seiler på subsidiehav
T5PC-sirkuset to år etter
Et jævla overgrep?
Sunn skattekonkurranse
Den bankløse bank
Frihandel fra venstre
Hvem skulle trodd?
Smaker privat vann vondt?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere