NA24.no

Ja, vi elsker plast

Foto: NTB Scanpix
Nesten hver fjerde nordmann vil ha syntetisk juletre på julaften.

Du grønne, glitrende plasttre god dag. Over 860.000 nordmenn over 15 år vil ha syntetisk juletre på julaften. Det viser en landsrepresentativ undersøkelse Ipsos MMI har utført på oppdrag for Nettavisen.

Sortert etter landsdel er det trøndere og møringer som liker plasttre best. I Oslo er det motsatt.

Hva foretrekker du? Si din mening i kommentarfeltet under!

Begjæret ser også ut til å øke med alderen. Nesten hver tredje nordmann over 60 år vil ha syntetisk juletre.

Går tom for plast

Hos Biltema og Plantasjen kan nyhetsbyrået Newswire melde om rekord for kunstige juletrær.

Plantasjen har doblet salget på fem år og ligger i år an til 20.000 solgte, mot 15 000 i fjor. Biltema runder 10.000 plasttrær i år, en økning på over 60 prosent fra i fjor.

- Det løsner for plasttrærne, de godtas som juletre av stadig flere. Det skyldes i stor grad at det er kommet flere modeller som ser ut som ekte vare. Vår toppmodell har vært en knallsuksess i år. Varehusene våre går sannsynligvis tomme før jul, sier daglig leder Tommy Fredriksen i Biltema Norge.

Plantasjen selger nærmere 100.000 vanlige juletrær i desember, et tall som har holdt seg stabilt lenge.

– Før var det nok en overvekt av eldre som kjøpte plasttrær, folk som kanskje ikke var spreke nok til å organisere innkjøp av tre. Og som ville slippe vanning og støvsuging av barnåler gjennom jula. Nå er kunstig juletre også blitt mer akseptert blant yngre, sier gartner Hilde Poppe hos Plantasjen.

Frp-velgere vil ha plast

Politisk tilhørighet er også avgjørende for hva du plasserer gavene under denne julen.

Nesten halvparten av dem som stemmer Fremskrittspartiet vil ha syntetisk juletre. Senterpartiet havner helt i andre enden av skalaen. Her er det «kun» 2 prosent som vil ta det samme valget.

Plast til side, det er vanlig gran og edelgran flest nordmenn ønsker seg til jul. På Vestlandet henger er sistnevnte høyest, mens i Nord-Norge duger helt vanlig gran.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere