NA24.no

Ja, vi elsker prompepulver

SEERMAGNET: Atle Antonsen som «Herr Thrane» i «Doktor Proktors Prompepulver». Her sammen med sønnene «Trym» og «Truls» som spilles av Arve og Even Guddingsmo Bjørn.
SEERMAGNET: Atle Antonsen som «Herr Thrane» i «Doktor Proktors Prompepulver». Her sammen med sønnene «Trym» og «Truls» som spilles av Arve og Even Guddingsmo Bjørn. Foto: Cornelius Poppe (NTB scanpix)
Norsk film redder kinobesøket første halvår.

5.080.756 publikummere fant veien til de norske kinoene første halvår 2014. Det er 1,7 prosent flere enn i samme periode i fjor. Det viser ferske tall fra Film & Kino.

- Det har vært et godt halvår når man likevel kan tåle en nedgang på 25 prosent i juni, sier Birgitte Langballe, kommunikasjonssjef i bransjeorganisasjonen Film & Kino, til Nettavisen.

Langballe forklarer nedgangen i juni med godt vær og fotball-VM.

- De store kinosuksessene har også uteblitt denne våren, fortsetter hun.

Høyeste norskandelen på fem år

Det er satt ny rekord i antallet norske premierer første halvår, og besøket på norske filmer ble det beste på fem år med 1.061.985 besøkende.

Det er én norsk film som topper besøksstatistikken, og det er to norske filmer blant de ti best besøkte filmene. Til sammen er det kommet 24 norske filmer så langt i år, og 20 av dem har hatt ordinær kinodistribusjon. Besøket er 83,2 prosent høyere enn i samme periode i fjor.

(Se oversikt lenger ned i saken.)

FØLGER MED I KINOMØRKET: Birgitte Langballe, kommunikasjonssjef i bransjeorganisasjonen Film & Kino.

- Det er barne- og familiefilmene som dominerer blant de ti best besøkte filmene så langt i år, og den norske filmen «Doktor Proktors prompepulver» troner øverst på listen, sier Birgitte Langballe, kommunikasjonssjef i bransjeorganisasjonen Film & Kino, som også forteller at «Karsten og Petra» på vinterferie ligger på fjerde plass.

Norskandelen er på 20,9 prosent, noe som er den høyeste andelen de siste fem årene og den fjerde høyeste de siste ti årene.

Birgitte Langballe tror på et godt kinobesøk i sommer.

- Det er en god kinotid, men det er klart at det avhenger av hva som kommer fra Hollywood, sier hun.

Solid norsk høstmeny

Til høsten er det ventet flere store kioskveltere, og det produseres mye bra på hjemmebane. «Burning», den første norske bilfilmen, har premiere i midten av august. Litt senere på høsten kommer kinofilmen om «Kaptein Sabeltann».

(Saken fortsetter under tabellen.)


- Blir Sabeltann-filmen årets kinosuksess?

- He-he ... barne- og familiefilmer går veldig godt på kino norske kinoer, sier Langballe i Film & Kino.

Har du nyhetstips? Tips tommy.brakstad.no!

Kinotallene inndelt etter fylke viser at Hedmark har hatt størst prosentvis framgang første halvår, mens Oslo har størst tilbakegang.

Hvilken film likte du best på kino første halvår? Si din mening i kommentarfeltet!

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere