*Nettavisen* Økonomi.

Jack-up opp, semi ned

Foto: SCANPIX

Lønnsomheten for jack-up-rigger og semi-rigger går hver sin vei.

Les NA24 på mobil

Det viser den månedlige rapproten om utviklingen i rigglønnsomheten fra riggkonsernet GlobalSantaFe. Totalt sett fortsatte rigglønnsomheten å stige i verdensmarkedet.

NA24 - din næringslivsavis

Riggselskapet GlobalSantaFes SCORE-indeks måler lønnsomheten for flyttbare boreenheter sammenlignet med lønnsomhetstoppen i 1980-81, da spekulative bestillinger av borerigger var vanlig. Da lå SCORE-indeksen på 100 prosent, noe som reflekterte en rate på nye kontrakter som dekket driftskostnadene på kontantbasis, samt at det ga 700 dollar dagen for hver million dollar som var investert.

Oppgangen i SCORE-indeksen ble på 0,9 prosent til 131,6 i oktober, og det understreker trenden mot mer utflatning i riggratene som også forrige månedstall viste. I september var oppgangen på 1,7 prosent.

Det var to markeder som i oktober måtte notere nedgang i rigglønnsomheten, nemlig Mexicogolfen og markedet utenfor Vest-Afrika. SCORE-indeksen for Mexicogolfen falt 5,6 prosent fra september, og fortsette rå være svakest på årsveksten med kun 16 prosent til 110,9.

Rigglønnsomheten i Vest-Afrika endte ned 2,1 prosent til 143,4 og har de siste 12 månedene steget med 53,7 prosent.

Markedet i Nordsjøen som endte flatt i september la på seg 3,1 prosent til 152,5 i oktober, mens det asiatiske riggmarkedet steg voldsomme 14,1 prosent til 115,5 på sterke rater for oppjekkbare borerigger.

Det var nemlig jack-up-riggene som drev oppturen i oktober. SCORE-indeksen for denne typen rigger steg hele 6,4 prosent til 127,2, mens indeksen for de halvtnedsenkbare riggene måtte notere et fall på 3,2 prosent til 141,5.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.