NA24.no

Jager nye rekorder

Foto: Richard Drew (Scanpix)
Sist oppdatert:
Wall Street sikter mot nye høyder.

Oppturen fortsetter i det amerikankse aksjemarkedet.

De tre indeksene Dow Jones Industrial, S&P 500 og Nasdaq Composite stiger mellom 0,1 og 0,4 prosent rett etter at handelen har åpnet.

Både S&P 500-indeksen og Nasdaq-indeksen steg tirsdag til det høyeste nivået så langt i år. Dow Jones endte tirsdag like under årets beste notering.

På en ellers stille dag er det flere makrotall som preger handelen. Tall fra det amerikanske handelsdepartementet viser at forbruket og inntektene til husholdningene havnet noe under forventningene i november. I løpet av årets nest siste måned steg forbruket med 0,5 prosent, mens inntektene økte med 0,4 prosent. Økonomene hadde ifølge Bloomberg ventet en oppgang på henholdsvis 0,6 prosent og 0,5 prosent.

Det er likevel den beste oppgangen i forbruket på over fire måneder, og andre måned på rad med opptur. Forbrukerne er selve nøkkelen til en bedring i økonomien. De står for rundt 70 prosent av all den økonomiske aktiviteten i USA. Oppgangen i inntektene skyldes i stor grad en økning i lønningene.

Spareratene av disponibel inntekt holder seg på 4,7 prosent, mens prisveksten er godt under sentralbankens mål.

Les mer. Forbruket noe under pari

Det kom også dårlig nytt fra boligmarkedet. Salget av nye boliger falt med 11,3 prosent i forrige måned. Basert på en årlig salgstakt lå salget av nye boliger på 355.000 i november. Det er godt under hva markedet hadde forventet og stikk i strid med utviklingen for bruktboligsalget. Økonomene forventet på forhånd at boligsalget ville stige med 1,9 prosent til 438.000 i november.

Les mer: Elendig salg av nye boliger

Tilliten blant forbrukerne er heller ikke like høy som økonomene ventet. I desember økte forbrukersentimentindeksen til 72,5 poeng og kom dermed inn under forventningene på 73,5 poeng. Det er likevel en klar oppgang sammenlignet med november.

Les mer. Tilliten ikke helt i mål

Sjefstrateg Art Hogan hos Jefferies & Co peker på at det kom gode tall fra boligmarkedet tirsdag og at det dermed ser ut til at stemningen er god.

- Jeg tror det er en følelse av at den generelle økonomien er i bedring. Vi har sett en støttende datastrøm. Vi har også sett at reformen innen helsevesenet, til tross for endringer, beveger seg gjennom kongressen, sier Hogan til CNN Money.

Han viser til at det ser ut til at helsereformen nå ventes å bli vedtatt på julaften. Hogan peker på at helsereformen til president Barack Obama fremstår som mindre aggressiv enn det opprinnelige forslaget, og at det vil gi en mindre byrde for selskapene.

Utsiktene for økonomien er også i bedring.

- Det fine er at minste motstands vei i dette markedet synes å være høyere, sier Hogan.

Nøkkeltall

Dow Jones +0,14% til 10.479,89 poeng

S&P 500 +0,23% til 1.120,62 poeng

Nasdaq Composite +0,40 prosent til 2.261,68 poeng

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere