*Nettavisen* Økonomi.

Jagerkontrakt til norsk selskap

Kampen om Norges neste jagerfly hardner til.

11.11.08 13:54

GRAND HOTEL (NA24): I dag undertegnet motorprodusenten Pratt&Whitney en intensjonsavtale med Volvo Aero Norge.

NA24 - din næringslivsavis

Motoren som Volvo Aero Norge skal levere komponenter til heter F135 og den sitter i det amerikanske jagerflyet Joint Striker Fighter (JSF).

Avtale nummer to
Dette er den andre store industrikontrakten mellom norske selskaper og den amerikanske jagerflyprodusenten Lockheed Martin. Den første avtalen ble i sommer inngått med Kongsberg Defence & Aerospace som får produsere komposittprodukter til en avtale med en anslått verdi på syv milliarder kroner.

- Vi i Volvo Aero Norge er veldig fornøyd med å kunne inngå denne avtalen med Pratt&Whitney. Denne avtalen illustrerer de industrielle fordelene med JSF, sier Odd Tore Kurverud.

Kurverud forteller at Volvo Aero Norge nå skal levere deler til alle flymotorer til JSF som blir produsert fram til 2013.

- Sikrer oss erfaringer
- Dette er den innledende fasen i flyprogrammet. Når fullskalaproduksjonen skal i gang i 2013 skal kontraktene legges ut på nye anbud. Men vi har innen den tid sikret oss noen erfaringer fra denne fasen, forklarer Kurverud, som mener dette er en svært viktig kontrakt for Kongsberg-bedriften.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Dette er med på å sikre arbeidsplassene våre, og sørge for at vi kan fortsette utviklingsarbeidet vårt, sier Kurverud.

Den kontrakten som ble undertegnet i dag har en verdi på en millioner dollar. Hvis Volvo Aero Norge lykkes i å bli med når produksjonen av JSF tar til for fullt, blir verdien langt, langt større, men Kurverud kunne på dagens pressekonferanse ikke si hvor mye dette ville bring inn i kassen til Volvo Aero Norge.

Hard kamp
Både svenske Saab og amerikanske Lockheed Martin, som er de to jagerflyprodusentene Norge skal velge mellom, har i lengre tid sukret pillen overfor myndighetene ved å love norske bedrifter store kontrakter ved kjøp av nye jagerfly. Kontrakter for norske bedrifter er ett av virkemidlene flyprodusentene bruker for å få norske politikere til å velge nettopp deres fly.

I august la svenske Saab fram sine planer som viste at norsk næringsliv kan få kontrakter verd over 50 milliarder kroner. Så langt er det inngått avtaler med 70 av de 200 bedriftene Saab har vært i kontakt med.

Presser prisen
Industrisamarbeidet med amerikanerne går ut på at bedriftene i partnerlandene som deltar i JSF-programmet må konkurrere seg imellom for å få levere deler til flyprodusenten. Dette gjøres for å holde prisen på flyene lavest mulig. Hvis de norske bedriftene vinner leveringskontraktene, kan de altså kunne levere til hele flyflåten som er ventet å komme opp i 3000 fly, og JSF-programmet er beregnet til å gå i 25 år fra i dag.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.