Jaglands stabssjef raser mot mot Lundestad

Thorbjørn Jagland, leder av Nobelkomiteen, og Geir Lundestad.

Thorbjørn Jagland, leder av Nobelkomiteen, og Geir Lundestad. Foto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB scanpix)

- Dette intervjuet er et uakseptabelt overtramp.

07.12.14 07:42

Thorbjørn Jagland har selv ikke ønsket å kommentere utspillene til Geir Lundestad, men hans stabssjef Bjørn Magnus Berge langer nå ut og anklager Nobelkomiteens avtroppende sekretær for å være arrogant.

Bakgrunnen for kritikken er et intervju med Lundestad i Aftenposten, der han sier at tidligere stats- og utenriksministre ikke bør sitte som medlemmer i Den Norske Nobelkomité.

– Å få verden til å forstå at komiteen er uavhengig, er en vanskelig oppgave i seg selv. Vi kjemper i motbakke for å få verden til å forstå hva det betyr. Lasset blir for tungt å dra hvis det er tidligere stats- og utenriksministre i den, sier Lundestad i intervjuet.


Helt uakseptabelt

Thorbjørn Jagland, som i dag er leder av komiteen, har en fortid både som stats- og utenriksminister. I dag er han generalsekretær i Europarådet, men har ikke villet kommentere uttalelsen fra Lundestad. Det gjør derimot Jaglands stabssjef Bjørn Magnus Berge på Facebook.

«Jeg synes det er helt uakseptabelt at sekretæren for Den norske nobelkomiteen, fire dager før den store prisseremonien i Oslo, gir et bredt intervju til Aftenposten hvor han fastslår at 'tidligere stats- og utenriksministre ikke bør sitte i komiteen'», skriver Berge.

Arrogant og selvsikker

«Det kan ikke tolkes på annen måte enn at han helst ser at den nåværende lederen av komiteen; tidligere utenriksminister og statsminister Thorbjørn Jagland, ikke burde vært medlem av komiteen (for ikke å snakke om ledet den)».

«Lundestad, som jeg egentlig alltid har likt, lirer deretter av seg en arrogant og selvsikker lekse om at 'det kan sies mye om de som Stortinget har oppnevnt som medlemmer av komiteen, men jeg synes ikke jobben har vært spesielt imponerende.' Dette er ikke en komitésekretær verdig», fortsetter han.

Uakseptabelt overtramp

«Dette intervjuet er derfor et uakseptabelt overtramp, som dessverre stiller spørsmål ved rolleforståelsen og dømmekraften til Nobelkomiteens sekretær over de siste 25 år», avslutter Berge.

– Han har full rett til å ytre seg, sier Geir Lundestad i en kommentar til VG.

Nobelinstituttets påtroppende direktør Olav Njølstad deler langt på vei Lundestads syn på komiteens sammensetning.

– At det er behov for å markere skillet mellom komiteen og norske myndigheter enda tydeligere enn i dag, er åpenbart, sier han til VG.

Tror politikerne vil lytte til Lundestads kritikk

Prio-direktør Kristian Berg Harpviken tror kritikken fra Nobelinstituttets direktør Geir Lundestad vil bli lyttet til neste gang nye medlemmer av Nobelkomiteen skal utnevnes.

– Jeg vil nok tro at dette er såpass kraftig kritikk at den vil være en referanse når Stortinget skal utnevne nye medlemmer til komiteen om tre år, sier Harpviken til NTB.

Han mener noe av kritikken er rimelig.

– Jeg undrer meg over at Lundestad kommer med en så sterk kritikk av hvordan Stortinget har utnevnt komitémedlemmer og medlemmenes kompetanse, mens han selv sitter i posisjonen som sekretær for Nobelkomiteen og direktør. Men når det er sagt synes jeg mye av det han sier om hvordan Stortinget utnevner komitémedlemmer, er rimelig kritikk, sier Harpviken og legger til at også han mener det politiserer prisen på en måte som er uheldig.

Likevel undres han over at Lundestad går ut på denne måten bare dager før fredsprisseremonien

– Dette vekker enorm interesse, og det vil det nok også gjøre utenfor Norge. Timingen, noen dager før seremonien, er neppe tilfeldig, sier fredsforskeren.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.