NA24.no

Jakter 1500 milliarder

Sist oppdatert:
Når verdens shippingelite samles i New York er det ikke snakk om småpenger.

NEW YORK (NA24): Skyhøy oljepris og rekordhøy aktivitet innen shipping lokker verdens redere til toppmøte i New York.

NA24 - din næringslivsavis

Det amerikanske bransjebladet Marine Money inviterer med investeringsbanken Dahlman Rose & Co. til den 21. årlige shippingkonferansen Marine Money Week som foregår i verdens finanshovedstad.

Fredriksen sentral
Siden det er snakk om shipping og offshore er nordmenn involvert. En rekke av deltagerne er nordmenn som enten jobber for norske firmaer eller som har en utenlandsk arbeidsgiver.

Flere av selskapene som deltar i New York har også norsk utspring. John Fredriksens imperium er sentral, med blant annet tankrederiet Frontline, tørrbulkrederiet Golden Ocean samt skipsfinansieringsselskapet Ship Finance.

Norske banker
Norske og nordiske banker er med som sponsorer for arrangementet. Både DnB Nor og Nordea regnes som noen av de fremste når gjelder shipping og finansiering.

Begge har god forankring internasjonalt, og er gjengangere for både norske og utenlandske redere som låner penger til sine virksomheter.

Enorm pågang
Penger står som alltid sentralt når det gjelder de maritime næringene. Derfor er det passende at konferansens første dag er lagt New York Stock Exchange. Grunnet stor pågang og interesse måtte arrangementet flytte åpningsseremonien til NYSE.

Det er selve drivkraften på Wall Street og en av verdens viktigste børser, om enn ikke den viktigste. Gamle tradisjoner går hånd i hånd på denne dagen.

De øvrige dagene av konferansen foregår på hotellet The Pierre. For to år siden lå en av verdens dyreste leiligheter til salgs på dette hotellet. Leiligheten befant seg i toppetasjene på det fasjonable hotellet som ligger på i den mest eksklusive delen av Fifth Avenue på Manhattan.

Flere norske
Det er flere nordmenn som skal i manesjen på toppmøtet. Svein Støles meglerhus Pareto Securities er med som sponsor og har sendt over flere analytikere. Flere andre meglerhus og skipsmeglere har også sine på plass.

I.M. Skaugen er også blant selskapene som er invitert. Konsernsjef Morits Skaugen deltar i en av debattene, og Fredriksens våpendrager Tor Olav Trøim deltar også på et par debatter. Det samme skal Inger Klemp fra Frontline og Herman Billung fra Golden Ocean. Ole B. Hjertaker fra Ship Finance er også med.

300 milliarder
Temaet første dagen er hvor skal de 300 milliardene som er det kommende kapitalbehov komme fra i perioden 2009 til 2011.

Dette tilsvarer 1.560 milliarder norske kroner og er nesten like mye som det norske oljefondet.

Rundt to tredjedeler skal lånefinansieres i forbindelse med et svært omfattende nybyggingsprogram. Men hva skjer hvis Wall Street er stengt, og hvor skal da pengene komme fra et av spørsmålene som stilles.

NA24 er til stede hele uken.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere