*Nettavisen* Økonomi.

Jakter skjult formue

Fiat-sjefen var en styrtrik playboy med innflytelse. Selv paven kom i hans begravelse. Nå jakter datteren på en ukjent formue.

08.06.07 07:48

LONDON (NA24) Agnelli-familien trues av ny skandale.

NA24 - din næringslivsavis

Fire år er gått siden den karismatiske Fiat-sjefen Gianni Agnelli døde og etterlot en titanisk formue til arvingene. Men arveoppgjøret og mystikken knyttet til Agnelli-dynastiet i Italia er ikke over. Nå har patriarkens datter, den 52 år gamle kunstneren Margherita Agnelli de Pahlen, kastet familien inn i nok et drama med et høyst usikkert resultat.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Scanpix

Et år etter Gianni Agnellis død fikk datteren Margherita utbetalt nærmere en milliard kroner som var hennes del av oppgjøret. Men det skjedde ikke uten måneder med familiekrangel og en utstrakt mistenksomhet om at ikke alle verdier, kontoer, truster og andre pengebinder var kommet på bordet.

Den nye saken henger nettopp sammen med usikkerheten knyttet til Agnelli-formuen. Margherita hevder hun har purret på for å få eksakt informasjon knyttet til farens internasjonale truster og mange holdningsselskaper, samt nøyaktige tall på alt faren etterlot seg av verdier. Så langt har hun vært nektet slik innsyn og dette er også grunnen til at hun fortsatt er mistenksom.

«For Gianni er en kvinne noe man erobrer, og ikke en man elsker

Gianni Agnellis kone

Godtok arveoppgjør
Margherita Agnelli de Pahlen har ikke lagt frem beskyldninger mot noen bestemte personer i familien, men gjennom sine juridiske rådgivere forlanger hun alle fakta på bordet og spesielt alle tall knyttet til formuen. I Italia spør man seg hvorfor datteren har forandret mening etter at hun godtok arveoppgjøret i 2004.

Personer med nær kjennskap til Agnelli-dynastiet mener at Margherita mistenker at penger har vært flyttet omkring uten at hun har hatt kjennskap til hvordan eller hvor mye det dreier seg om.

En italiensk veteran med kjennskap til Agnelli-familien sier dette til avisen Evening Standard:

- Agnellis forretninger var så komplekse at det må ha vært umulig å finne ut alt selv flere måneder etter hans død. Nå har det gått flere år og i mellomtiden har svært mye skjedd i denne familien.

Mor mot sønn
Noe av det mest eiendommelige ved den nye vendingen i Agnelli-saken, er at Margheritas sønn, John Elkann (31), er visepresident i styret i Fiat og arving til sin bestefars imperium. Elkann eier 30 % av Fiat-fabrikken og annen business knyttet til bilindustrien.

Men arven inkluderer også eierandeler i banker, turist-industrien og i fotballklubben Juventus, som nå er tilbake i Serie A. Det er lett å skjønne at forholdet mellom mor og sønn for tiden er noe anstrengt, men i Agnelli-familien er slike ting ikke overraskende sett i historisk perspektiv.

Klikk på bildet for å forstørre.

I et rettsmøte om morens mistenksomhet knyttet til Agnelli-arven sa John Elkann følgende:

- Jeg er veldig lei meg, som hennes sønn – og ikke så lite overrasket – at disse private sakene har dukket opp igjen, spesielt ettersom dette har vært løst gjennom avtaler med alle involverte parter.

Ingen detaljert oversikt over den totale Agnelli-formuen har noen gang blitt presentert for Margherita. Det påstår hennes italienske advokat Girolamo Abbatesciani og ber tre personer som jobbet nært tilknyttet Gianni Agnelli om å komme med en slik total-oversikt.

De tre mennene advokaten sikter til er Agnellis sjefsrådgiver Franzo Stevens, direktør Gianluigi Gabetti og Sigfrid Maron, som styrte familiens formue i Sveits. Ingen av de tre har til nå kommet med svar på denne henvendelsen. Ved henvendelse til Agnelli- konsernet Ifil i Torino får Evening Standard til svar at det ikke er spørsmål de kan svare på, at dette er en ikke-sak og at datteren Margherita har fått sin del av arven.

Ukronet konge av Italia
Gianni Agnelli var kort og godt styrtrik og hadde stor innflytelse. Han var Italias ukronede konge og hans bedrifter var selve symbolet på Italia. Da Agnelli døde av prostatakreft i 2003, ble hans kiste plassert i en av bilfabrikkene til Fiat i Torino og sørgende arbeidere køet i flere timer for å vise sjefen den siste ære, en prosesjon som for øvrig ble ledet av daværende pave John Paul II.

Som person var Agnelli sjarmerende og hadde enormt drag på noen av verdens vakreste kvinner, som Anita Ekberg og Rita Hayworth. Det var en vakker playboy som overtok Fiat i 1966, med interesse for raske biler, flotte yachter og de smarteste nattklubber rundt omkring i verden.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Scanpix/AP Photo/ Plinio Lepri

Selv etter at han overtok Fiat og giftet seg med prinsesse Marella var han ute av media og sladrepressen på grunn av sin livsstil. Ved siden av å kontrollere store deler av italiensk industri, har Agnelli-familien også hatt stor politisk innflytelse. Etter hvert har også andre i familien skapt skandaler, knyttet til narkotika og omgang med transvestitter.

At det oppstår en ny runde med familiekrangel er ikke noe nytt. Det er viden kjent at Angelli-familien har vært eksperter i å skjule sin formue. Gianni Angelli var født til rikdom og selv om han var Fiats ansikts utad, så forsøkte han alltid å holde så mye som mulig privat.

Tragedier og skandaler
Familien har også vært knyttet til tragedier og skandaler. Den første av mange inntraff i 1935 da arvingen Edoardo Angelli, far til Gianni, ble drept av en flypropell på havnen i Genoa. Gianni utdannet seg til advokat og hans bestefar oppfordret ham til å leve livet før han fikk overta Fiat. Det gjorde Gianni til gangs.

- For Gianni er en kvinne noe man erobrer, og ikke en man elsker, sa hans kone om sin mann.

Agnelli hadde håpet at sønnen Edoardo skulle overta Fiat-konsernet, men til hans store skuffelse skjedde det ikke. Edoardo var en innadvendt person og mer interessert i religion og mystisisme enn å fabrikkere biler, og i 2000 kastet han seg utenfor en bro i Torino og døde bare 46 år gammel.

For to år siden var Margheritas sønn, Lapo Elkann (28), involvert i en skandale da han havnet på sykehus etter å ha kollapset på grunn av en cocktail av alkohol, kokain og heroin. Det ble avslørt at Lapo hadde slått seg sammen med italiske og brasilianske transvestitter på et narko-party i en skitten Torino-leilighet. Både Lapo og resten av Agnelli-familien kom seg etter hvert til hektene og inntok som normalt den sentrale rollen i italiensk forretningsliv.

Men en truende prosess om forsvunne milliarder kan fort rive opp harmonien i familien Agnelli.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.