NA24.no

Janne og Gøran Håkonsen har fått skriftlig varsel om tvangsflytting fra hytta fra Fauske kommune.
Janne og Gøran Håkonsen har fått skriftlig varsel om tvangsflytting fra hytta fra Fauske kommune. Foto: Lars Antonsen (Avisa Nordland)

Janne og Gøran kastes ut fra egen hytte

- Vi flytter ikke!

Ekteparet Janne og Gøran Håkonsen har fått skriftlig varsel om tvangsflytting fra hytta på Straumøyra, skriver Avisa Nordland.

I brevet, som er sendt fra advokat Tore Benson på vegne av Fauske kommune heter det også at Håkonsen må regne med tvangsmulkt og politianmeldelse. Fauske kommune vil ikke gi paret tillatelse til å ta i bruk den nye hytta til helårsbolig. Noe de allerede har gjort.

Tvangsmulkt
«Janne og Gøran Håkonsen varsles med dette om at det er aktuelt for Fauske kommune å gi pålegg om fraflytting i medhold av plan- og bygningsloven... Dersom fraflytting ikke skjer etter at vedtak om å gi pålegg om flytting er fattet, vil det være aktuelt for Fauske kommune å fatte vedtak om tvangsmulkt ...»

Rettighet
Parets advokat Sigurd A. Refvik har besvart henvendelsen og skriver at paret har en tinglyst borett på eiendommen fra 1912.

«Rettigheten som tinglysningen viser til er beskrevet i en erklæring fra daværende grunneier hvorfra jeg hitsetter følgende bestemmelse: De paa tomta oppførte bygninger maa kun benyttes til bopel for festeren med familie».

- Det er dette vi forholder oss til. Vi flytter ikke og sover svært godt om natta, sier Håkonsen.

Advokat Tore Benson beskriver det som tøv at en tinglyst rettighet står over et kommunale vedtak.

- Det hentes fram flere tøvete argumenter fra motparten. Vi forholder oss til at kommunal godkjenning må finne sted før noen kan ta i bruk en bygning som helårsbolig. Vi forholder oss til at det er gitt tillatelse til oppsett av ei hytte i et regulert friluftsområde, sier Tore Benson.

Leder i planutvalget, Ottar Skjellhaug står fast på tidligere uttalelser i AN:

- Håkonsen små flytte ut. I motsatt fall skaper vi en uholdbar presedens, sier han.

Henlagt
Kommunen politianmeldte Håkonsen i august. Nå er saken henlagt av politiet.

Fakta: Hyttesaken

Klikk for å åpne faktaboksen
 

  • I 2007 kjøpte Gøran og Janne Håkonsen en tomt på Straumøyra på Finneid utenfor Fauske.
  • Planen var å sette opp ei visningshytte for Polarhytta as.
  • I ettertid har Håkonsen bedt om bruksendring fra hytte til helårsbolig, men har fått avslag.
  • I februar 2014 sto Gøran Håkonsen fram i AN og fortalte at hytta kom til å bli tatt i bruk som bolig og mener han har de nødvendige dokumenter i ryggen .
  • I august ble Håkonsen politianmeldt fordi grensemerkene manglet . Håkonsen tok i bruk hytta som helårsbolig sommeren 2014

Det var under planutvalgets befaring på eiendommen i mai at det ble oppdaget at to av seks grensemerker var borte. For dette ble Gøran Håkonsen politianmeldt av Fauske kommune ved ordføreren. Fjerning av grensemerker går under loven som omhandler dokumentfalsk.

Sendte brev
Gøran Håkonsen forklarte dette med at grensemerkene ved et uhell hadde forsvunnet under anleggsarbeid. Han kunne også legge fram dokumentasjon på at han hadde sendt brev til Fauske kommune og bedt om ny oppmåling etter at dette ble oppdaget.

Ifølge Håkonsen har han mottatt et brev fra politiet i Salten der det står at saken er henlagt på bevisets stilling.

- En helt riktig avgjørelse. Jeg er ikke overrasket, sier Håkonsen.

- Vi kommenterer vanligvis ikke slike anmeldelser i enkeltsaker, men tar henleggelsen til etterretning. Mer er det ikke å si om akkurat dette, sier ordfører Siv Anita Brekke (Ap).

Les flere saker fra Avisa Nordland!

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere