*Nettavisen* Økonomi.

Januarrallyet som ble borte

Foto: (Scanpix/Montasje)

Børsen falt for tredje dag på rad.

21.01.10 17:51

Oslo Børs begynte brukbart torsdag, men foretok et styrtdykk mot slutten av dagen. Dermed falt børsen for tredje dag på rad. Hovedindeksen endte ned 1,39 prosent til 362,60 poeng. Onsdag var den verste dagen så langt i 2010 med et fall på over 2,5 prosent.

Et lovende januarrally er dermed bare et vagt minne. Siden nyttår har indeksen falt 2,4 prosent.

Det er overveiende rødt blant de viktige aksjene på Oslo Børs torsdag. Norsk Hydro peker seg ut, med minus 3,9 prosent til 44,30 kroner. Også Telenor, Yara, Aker Solutions og Frontline var blant aksjene som bidrog negativt i forhold til det generelle markedet. Statoil falt 1,2 prosent til 139,50 kroner.

Av de tyngste aksjene gikk det best med Royal Caribbean, som steg 1,4 prosent til 155,10 kroner.

Sevan gikk også mot strømmen og steg 1 prosent til 9,15 kroner etter å ha kommet med en kontraktsmelding.

Les mer: Sevan får tilleggsstudie

Labre tall
Fra USA kom det lunkne makrotall. Antallet søkere på ledighetstrygd økte overraskende sist uke.

Les mer: Overraskende ledighetstall

Bedriftsindeksen Philadelphia Fed kom også inn svakere enn ventet.

Les mer: Svakere Philadelphia Fed

Lyspunktet var at indeksen for ledende indikatorer steg uventet.

Les mer: Sterkt fra USA

Kina-fokus
Kinas vekst for fjerde kvartal overgår de høye forventningene som hadde bygget seg opp i forkant av dagens makrotall. Bruttonasjonalproduktet vokste med 10,7 prosent i løpet av de tre siste månedene av 2009. Dette er høyere enn anslagene til økonomene som lå på 10,5 prosent.

I forkant av rapporten fra de kinesiske myndighetene hadde forventningene steget betraktelig.

Tallene fikk det japanske aksjemarkedet til å stige markant, mens frykten for at det vil komme innstramminger på utlånssiden og gjeldsveksten for å unngå at veksten kommer ut av kontroll sendte særlige bank-, finans-, og eiendomsaksjer ned i de kinesiske markedene.

Les mer: Voksesmerter i Asia

- Strammer til
Veksten i Kina følges nøye av finansmarkedene siden landet har klart seg svært bra under finanskrisen og resesjonen som har preget resten av verden. Kina har blitt motoren i den økonomiske opphentingen som har kommet, men regjeringen bekymrer seg for at det kan blåses opp bobler som kan sprekke.

- I den siste tiden har det kommet flere tegn til at de kinesiske myndighetene nå begynner å stramme til. I går ble blant annet flere banker beordret til utlånsstopp for resten av januar. Dette etter et fullstendig frislepp av kredittgivningen som et mottiltak på den globale nedgangsperioden. Vi har argumentert for at en slik tilstramming vil måtte komme, gjennom strammere kreditt, økte renter og en sterkere valuta, skriver DnB Nor Markets i meglerhusets morgenrapport.

Olje ned
Oljeprisen har falt torsdag. Et fat Brent-olje koster nå 75,16 dollar, en nedgang på 1,16 dollar.

Det skjer selv om ukentlige lagertall viste et uventet fall i lagrene av råolje og destillater. Bensinlagrene økte derimot noe mer enn markedet hadde forventet.

Les mer: Fall i oljelagrene

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag