NA24.no

Jens advarer mot norsk optimisme

Foto: Åserud, Lise (Scanpix)
- På 90-tallet var det finanskrise, bankkrise og høy arbeidsledighet i Norge, selv om vi hadde oljepenger.

Statsminister Jens Stoltenberg påpeker at den norske økonomien er sterkt bundet til den europeiske.

- Halvparten av det vi selger til utlandet, selger vi til Europa. Dersom økonomien stanser opp i Europa, så vil det omsettes mindre norske varer, og dette vil føre til at norske eksportbedrifter vil slite og arbeidsledigheten vil stige. At prisene på enkelte råvarer går ned, vil også kunne redusere Norges inntekter. Vi ser allerede nå at prisene synker på aluminium og laks. Og en eventuell bakkrise vil også ramme norske banker ved at det vil føre til høyere renter og reduserte utlån, noe som vil føre til mindre investeringer i norsk økonomi, sier han til Aftenposten.

- Vi må være beredt
Derfor advarer han mot å tro at oljepengene skjermer norsk økonomi mot krisen.

- Vi skal være glade for at vi i dag har står i en sterkere posisjon enn andre land, men det er farlig å tenke at oljepengene redder oss uansett. På 90-tallet var det finanskrise, bankkrise og høy arbeidsledighet i Norge, selv om vi hadde oljepenger. For Norge er vårt beste svar å trygge bedrifter og holde orden i egen økonomi, og å være beredt til å handle raskt dersom det blir økonomisk ruskevær.

Ligger større problemer bak
Selv tør han ikke være optimist.

- Akkurat nå er det stor usikkerhet. Det kan gå bedre enn vi frykter, men også verre enn vi håper. Det er sterke negative krefter i europeisk økonomi, sier han.

Statsministeren mener større problemer ulmer i bakgrunnen.

- Mange europeiske land har lav vekst, høy arbeidsledighet, en aldrende befolkning og høy gjeld. Dette gjør at de ikke kan bruke mer penger for å få hjulene i gang i økonomien. Ved forrige finanskrise handlet det om å redde banker. Nå handler det om å redde land, sier han til Aftenposten.

Stoltenberg peker på tre ting som må være på plass for å skape vekst i eurosonen:

- Gjøre det lettere og mer lønnsomt å arbeide, og drive bedrifter blant annet ved mindre byråkrati.

- Skattereformer for å tette store skattehull.

- Pensjonsreformer for å møte utfordringene med en aldrende befolkning.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere