NA24.no

Jens blar opp

Sist oppdatert:
Regjeringen smeller over 50 milliarder på bordet for å redde norsk eksportnæring.

Regjeringskvartalet (NA24): - Dette var en veldig hyggelig og viktig beskjed å få, sier Wenche Nistad, administrerende direktør Wenche Nistad i GIEK til NA24.

NA24 - din næringslivsavis

Søndag ettermiddag offentliggjorde statsminister Jens Stoltenberg og næringsminister Sylvia Brustad nok en redningspakke knyttet til finanskrisen.

Regjeringen vil legge over 50 milliarder kroner på bordet for å hjelpe norsk eksportnæring.

- Regjeringens jobb nummer en er å sikre arbeid til alle. Derfor gjør vi dette grepet allerede i dag, sier næringsminister Sylvia Brustad.

Sikrer lån og kreditt
Garanti-instituttet for eksportkreditt (GIEK) er en avgjørende brikke for å sikre at norske eksportbedrifter får solgt varene sine til utlandet, ved at GIEK tar på seg store deler av risikoen knyttet til finansieringen av norsk industriproduksjon, slik som skip, eller produkter fra oljeservicenæringen. Med et nærmest ikke-fungerende bankvesen, har GIEK opplevd massiv pågang de siste ukene fra rederier og bedrifter som ikke har fått finansieringen i orden som normalt i bankene.

GIEK holdt på å renne helt tom for penger, og derfor hastebehandlet regjeringen en del av statsbudsjettet for tre uker siden, da rammene til GIEK ble økt med ti milliarder kroner. Nå kommer det altså 50 milliarder kroner til.

Ikke behov før på nyåret
Nistad sier at GIEK ikke var tom for penger nå, og at de hadde nok midler fram til nyttår for å sikre bedrifter garantier.

- Det er svært overraskende at regjeringen kom med dette tiltaket så raskt. Men det er svært positivt, fordi norske bedrifter vet at de kan få garantier til neste år, sier Nistad.

Statsminister Jens Stoltenberg er klar på at tiltaket kan settes i verk svært raskt.

- Vi vil behandle dette allerede førstkommende fredag i statsråd, og tiltaket vil ha virkning i inneværende år. Bedrifter har sett at gode prosjekter kan ryke. Dette er et tiltak som kan sikre at disse kontraktene nå kommer på plass, sier Stoltenberg.

- Viktig signal
- Hvorfor kommer dere med disse pengene nå, når GIEK ikke har behov riktig ennå?

- Det er for å være føre var. Det er også et viktig signal til folk om at når de kommer på jobb i morgen, er arbeidsplassen deres litt sikrere, sier Brustad.

- Hva med Eksportfinans, her er det også stort behov for en løsning?

- Dette har vi jobbet med hele helgen. Vi snakker om dager før en løsning er på plass, det er ikke langt unna. Folk kan være sikre på at vi gjør det som skal til for å sikre norske eksportbedrifter, forsikrer Brustad.

Flere tiltak
Men det er ikke bare eksportberdiftene som nå får hjelp. Innovasjon Norge vil også få økt sin låneramme med en milliard kroner. Dette er svært viktig for små og mellomstore bedrifter som trenger på en million kroner og oppover, altså små beløp i denne sammehengen. I tillegg blir byggelånsgarantien for skip økt til åtte milliarder kroner, fra dagens ramme på fem milliarder kroner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere