*Nettavisen* Økonomi.

Jens får ikke tilbake millionene i år heller

Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)

Det kan bli ny regjering før Røkke-investeringen er i pluss.

Da daværende næringsminister Dag Terje Andersen investerte i Røkke-styrte Aker Solutions, hadde han trolig ikke drømt om at kjøpte aksjer på toppnivåer. At det skulle ta årevis før Aker Solutions-aksjen igjen skulle bli verdt like mye som Andersen la ut, hadde han trolig bare mareritt om.

Sannheten er at den samlede norske analytikerstanden ikke tror at den rødgrønne aksjeinvesteringen vil være i pluss i år heller.

Analytikernes kursmål på Aker Solutions er rundt ti prosent over dagens nivå på 109 kroner per aksje. Aksjekursen må imidlertid stige 30 prosent for å komme opp på de nivåene Dag Terje Andersen kjøpte på. Det kan altså ta flere år før Aker Solutions-kursen stiger 30 prosent, i alle fall hvis man legger en normalavkastning på Børsen til grunn.

Jens Stoltenberg & Co. kan ende med å gå inn i valget i 2013 med et papirtap i Aker Solutions på blokken.

Årsaken er at aksjekursen på Aker Solutions falt tungt etter at Røkke solgte seg ut.

Tapte 1,1 milliarder
Da Andersen inngikk kjøpsavtalen med den høyprofilerte finansmannen la han 4,8 milliarder kroner på bordet.

Daværende næringsminister synes det var så viktig å sikre et norsk eierskap i Aker Solutions, at han kjøpte 30 prosent av aksjene i Aker Holding. Røkkes konstruksjon var at Aker Holding skulle være et eierselskap i Aker Solutions, hvor staten skulle eie 30 prosent og de svenske Wallenbergene 10 prosent.

Kjøpet høstet mye kritikk, blant annet fordi staten ikke leide inn eksterne rådgivere. Sånn i ettertid er det ingen tvil om at Røkke solgte på et meget gunstig tidspunkt.

På Oslo Børs verdsettes nå statens eierandel i Aker Solutions til 3,7 milliarder kroner.Dermed er statens urealiserte tap på 1,1 milliarder kroner.

Sikret seg ikke i mot tap
Da staten kjøpte var man mer opptatt av å beholde hovedkontoret i Norge og norske arbeidsplasser, enn den rene finansielle avkastningen. Det motsatte var tilfelle for den kjente svenske investorfamilien Wallenberg, som gikk inn samtidig med staten.

Som NA24 tidligere har skrevet har Wallenberg rett til å selge sin eierandel på 10 prosent i eierselskapet Aker Holding.

Les mer: Jens sin svarteper koster 830.000 hver dag

Det første tidspunktet for en mulig innløsning av avtalen er 30. juni i år. Da kan Wallenbergene innløse 11 millioner aksjer til 160,16 kroner, som tilsvarer hele 1,77 milliarder kroner.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag