*Nettavisen* Økonomi.

Jens frykter dyr valgkamp

Foto: Åserud, Lise (Scanpix)

Statsminister Jens Stoltenberg advarer mot overbud i den norske valgkampen.

11.08.11 13:30

Den oljesmurte norske økonomien er ingen garanti for at oppturen skal fortsette. Det mener statsminister Jens Stoltenberg (Ap), som på sin halvårlige pressekonferanse - tre måneder før kommunevalget - fant grunn til å advare mot overbud i politikken.

- Det jeg er redd for er en dyr valgkamp, sa Stoltenberg.

- Møter seg selv i døra
- Han snakker vel av erfaring, sier Frps finanspolitiske talsmann, Ulf Leirstein, som mener Ap har mer å vise til når det gjelder dyre valgløfter enn Frp. Leirstein nevner Aps løfte om billigere tannlegetjenester for to år siden som eksempel og mener Stoltenberg møter seg selv i døra.

- Med dette utspillet skal det bli interesssant å følge valgkampen videre. Nå må Ap holde seg i skinnet, sier Leirstein til Nettavisen.

Viste til 1980- og 1990-tallet
Uten å nevne noen partier spesielt, men åpenbart med adresse til Fremskrittspartiets avslappede forhold til handlingsregelen, gjorde Stoltenberg fredag et poeng av at norsk økonomi ikke går på skinner helt av seg selv.

- Det er ikke noen selvfølge at Norge skal ha Europas laveste ledighet, at vi skal ha så høy sysselsetting. Mange sier det er fordi vi har oljepenger, og ja; de kommer godt med. Men vi har erfart i Norge at det er fullt mulig å gjøre det dårlig i økonomi selv med oljepenger, sa Stoltenberg og viste til 1980- og 1990-tallet med henholdsvis jappetid og bankkrise.

- Må holde igjen i gode tider
- Og på begynnelsen av 2000-tallet hadde vi opp mot 5 prosent ledighet og kraftig nedgang i industrien. Det jeg nå er redd for er en dyr valgkamp og at vi ikke skjønner at i gode tider må vi holde igjen for å unngå press på renta og problemer i industrien.

Enig i at det fortsatt er usikre tider
Fremskrittspartiets finanspolitiske talsmann sier i en kommentar at han er enig i at norsk økonomi ikke går på skinner av seg selv.

- Det er fortsatt usikre tider. Vårt næringsliv er eksportrettet, og faren er ikke over enda. Derfor er Frp også villige til å sette inn tiltak om nødvendig, hvis ledighetstallene går i feil retning, for eksempel ved å gi betydelige skatte- og avgiftskutt til næringslivet, men på tiltakssiden skiller vi nok lag med Arbeiderpartiet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Blåser av handlingsregelen
Når det gjelder handlingsregelen sier Leirstein rett ut at den velger Frp ikke å forholde seg til.

- Og i praktisk politikk gjør heller ikke de andre partiene det. Vi mener derimot at handlingsregelen burde vært skiftet ut med en mer fornuftig regel som gjorde det mulig å investere mer av oljepengene i for eksempel vei og jernbane, til glede for fremtidige generasjoner.

Kan få ringvirkninger
- Hvordan vurderer du faren for at skakkjørte økonomier som den i Hellas skal føre til en dominoeffekt som også vil skylle inn over Norge?

- Det er fortsatt store utfordringer ute i Europa; Hellas sliter, Spania sliter, Portugal sliter, men vi skal ikke komme med skremsespropaganda. Det er også mang land i Europa som går veldig bra. Men personlig må jeg si at jeg er glad Norge ikke er med i EU. Da hadde oljefondet fått bein å gå på, sier Leirstein.

Han understreker likevel at Norge tar ansvar og stiller opp og peker på at det strømmer store summer fra Norge til EU-land gjennom EØS-systemet og at Norge hjalp nabolandet Island da de kjørte økonomien i grøfta.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag