NA24.no

Foto: Sigurdsøn, Bjørn (Scanpix)

Jens har tatt igjen «monstersmellen»

Sist oppdatert:
Høyre har flertall sammen med Frp, samtidig som Ap retter opp nedgangen etter Hardanger-bråket i forrige måned.

Dette viser meningsmålingen for september som Opinion har utført for Avisenes Nyhetsbyrå (ANB). Arbeiderpartiet går fram 3,7 prosentpoeng og tar dermed igjen det partiet trolig tapte på striden om monstermastene i Hardanger på augustmålingen.

Høyre er landets største parti og får 28 prosent oppslutning. Arbeiderpartiet må nøye seg med 25,8 prosent, mens Fremskrittspartiet går tilbake 1,5 prosentpoeng og har nå 21,9 prosent av velgerne i ryggen.

Lojale velgere
I den tredje målingen på rad har Høyre og Fremskrittspartiet flertall. Dersom det var stortingsvalg nå, ville de to blå partiene samlet ha fått 87 mandater på Stortinget. Det er to flere enn det som trengs for å bestemme i nasjonalforsamlingen. De rødgrønne ville ifølge målingen ha mistet 22 mandater.

16 prosent av de som stemte Ap i fjor høst har nå satt seg på gjerdet, mens 13 prosent har søkt politisk havn hos Høyre. Både Høyre og Fremskrittspartiet har høy lojalitet fra tidligere velgere.

Sentrumspartiene lever farlig nær sperregrensen på fire prosent. KrF går tilbake ett prosentpoeng og kan nå skilte med 4,7 prosents oppslutning. Senterpartiet får det samme, mens Venstre kan glede seg over 5,4 prosent - som tross alt er halvannet prosentpoeng over valgresultatet. Partiet Rødt gjør det også godt og ville fått ett sete på Stortinget med sine 2,1 prosent.

Ikke noe blaff
Høyre-leder Erna Solberg gleder seg over også denne meningsmålingen, og nå tør hun konstatere overfor ANB at det ikke kan være snakk om noe blaff lenger.

- Når vi over tid ligger så mye høyere enn valgresultatet, tar vi også velgere fra de andre. Det er spesielt spennende med moderate Ap-velgere som ønsker seg en annen politikk med bedre løsninger, sier Solberg.

Hun forklarer høyresidens dominans på målingene med at folk opplever avmakt.

- Regjeringen fratar folk lokal råderett og vil ikke ha noe samarbeid mellom det private og det offentlige for å få bygget veiene eller gjort noe med helsekøene. Folk flest vil ha løsninger og har ikke det samme ideologiske opphenget som regjeringen sliter med, mener Solberg.

Hun gleder seg også over at KrF for tiden er i en «prosess» som kan åpne for et klart borgerlig alternativ.

- De borgerlige partiene som ikke signaliserer at de vil ha et regjeringsskifte, vil bli straffet av velgerne, spår Solberg.

Troverdig alternativ
Valgforsker Bernt Aardal registrerer at Høyre spiser velgere fra de andre partiene, både Ap, Frp, KrF og Venstre lekker til Høyre.

- Spesielt Høyre, og dernest Fremskrittspartiet, har markant høy velgerlojalitet. Høyre holder særlig godt på velgerne og henter samtidig velgere fra andre partier. Ap har ikke hatt så lav velgerlojalitet på lenge, slår Aardal fast.

Han understreker at Høyre ikke har lansert noen ny politikk eller profil i det siste, og at velgerne derfor må være overbevist om at Høyre er nøkkelen til et regjeringsskifte.

- De framstår som det troverdige alternativet. Det er også misnøye med regjeringen blant de rødgrønne velgerne, slik at vi får en misnøyereaksjon. Samtidig er sentrum i en voldsom klemme, mens Høyre og Frp for tiden framstår som den suverent sterkeste blokken, konstaterer Aardal. (ANB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere