*Nettavisen* Økonomi.

Jens i krig med alle

Foto: Holm, Morten (Scanpix)

- Dette er farlig for regjeringen, uttaler statsviter.

24.05.12 13:24

Natt til torsdag ble det klart at 26.000 kommunale og statlige ansatte blir tatt ut i streik etter at det ble brudd i meklingen.

Les også: Slik rammes du av streiken!

Dette skjer kort tid etter at bøndene aksjonerte etter misnøye med tilbudet i landbruksforhandlingene.

Dermed har den rødgrønne regjeringen kommet i konflikt med en stor del av velgerskaren på kort tid.

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK!

- Ikke veldig klokt
Frank Aarebrot, professor ved instituttet for sammenlignende politikk, mener den rødgrønne regjeringen nå kan havne på dypt farvann.

- Dette er ikke veldig klokt av regjeringen. Først hisset de på seg bøndene, så de statlige og kommunale ansatte. Dette vil gjøre det vanskelig å motivere folk, sier Aarebrot til NA24.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Jarle Vines

Professoren mener at de to konfliktene kan føre til at de rødgrønne gjør det dårligere i neste års valg.

- Ser man på meningsmålingene, har Høyre stor lojalitet blant velgerne, altså at velgerne vil gjenta sitt valg neste år. Lojaliteten til velgerne til Arbeiderpartiet har imidlertid falt, og er 10-12 prosent under Høyre.

- For å vinne valget, må Arbeiderpartiet øke lojaliteten. At det blir streik og misnøyen til bøndene, bidrar ikke til å heve begeistringen, sier Aarebrot.

Kan koste gjenvalget
Professoren sier at streiken vil hindre en økning i stemmer, og kan føre til en tilbaketrekning av velgere. Aarebrot mener de rødgrønne er avhengig av å sanke stemmer regelmessig på den kommende høsten og våren.

- Jeg vet ikke om den rødgrønne regjeringen klarer å snu det med tre ukers valgkamp neste år. Dette kan være farlig for regjeringen med tanke på gjenvalg, uttaler Aarebrot til NA24.

Les Nettavisen-redaktør Gunnar Stavrums kommentar her!

Frank Aarebrot er selv tatt ut i streik, og er på vei til informasjonsmøte da NA24 snakker med ham. Han tror streiken kommer som følge av for snevre rammer.

- Det virker som de som forhandler har fått et for snevert mandat. Her er det noen som har undervurdert noe, sier Aarebrot.

- I denne saken har det vært mekling, så her kunne staten kommet folk i møte. Det er tydelig at rammene ikke har vært gode nok, legger statsviteren til.

Støtter du streiken? Stem her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.