NA24.no

Jens kan gi deg skattekutt

Foto: Scanpix
Sist oppdatert:
Regjeringen vil bruke langt mer oljepenger enn det som er vanlig.

OPERAEN (NA24): - Vi jobber med å se på tiltak på skattesiden i forbindelse med pakken som kommer i slutten av januar, sier statsminister Jens Stoltenberg (Ap).

NA24 - din næringslivsavis

På NHOs årskonferanse onsdag går statsminister Jens Stoltenberg langt i å antyde at skattekutt vil være en del av regjeringens krisepakke, som er varslet 26. januar.

- Kombinasjon av tiltak
- Det trengs en kombinasjon av tiltak, alle kan ikke jobbe med å pusse opp skoler. Derfor jobber vi nå med å se på skattetiltak, og jeg utelukker ikke at det kommer kutt på skattesiden, sier Stoltenberg.

Stoltenberg vil ikke inn på hvilke områder skattene eventuelt kan kuttes før krisepakken kommer i slutten av måneden. Men han er klar på at det er helt uaktuelt å røre formueskatten.

- Vi vil ikke kutte i skatten for de rikeste, fastslår Stoltenberg.

- Men vi har ikke konkludert på hvilke områder vi eventuelt vil kutte skattene. Under forrige krise, på 90-tallet, da brukte vi redusert arbeidsgiveravgift. Det var ett virkemiddel den gang. Nå har vi ikke bestemt oss, men det er viktig å se på argumentene for de ulike virkemidlene, fortsetter Stoltenberg.

Kjempepakke
Ifølge statsministeren vil regjeringens krisepakke bli stor, langt større enn det som er vanlig oljepengebruk i norsk økonomi.

Les også: Stoltenberg hyller markedet

- For å møte virkningen av finanskrisen, vil vi bruke vesentlig mer av oljeinntektene enn forventet avkastning fra oljefondet. Vi kommer til å bruke vesentlig mer penger enn det en enn mekanisk anvendelse av handlingsregelen tilsier. Dette er motkonjunkturpolitikk, fastslår Stoltenberg.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev

Stoltenberg pekte også på viktigheten av at tiltak som settes i verk i slutten av januar, rakst kan reverseres når den økonomiske situasjonen bedrer seg.

- Vi må bruke betydelige beløp for å sikre arbeidsplassene i Norge. Men disse tiltakene må være midlertidige, de må kunne reverseres, fastslår Stoltenberg.

- Folk vil miste jobben
Statsministeren ga samtidig klar beskjed om at arbeidsplasser i Norge vil gå tap på grunn av finanskrisen.

- Det vil bli nedbygging av bedrifter og oppsigelser i Norge. Vi verken kan eller vil redde alle de arbeidspassene som kommer til å gå tapt. Vår oppgave er å skape nye arbeidsplasser til erstatning for dem som forsvinner, sier Stoltenberg.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Få næringslivsnyheter direkte på mobilen: Send NA24 START til 1930 (tjenesten koster kr. 4,- per melding).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere